Ovde ste
Home > Vesti > “Vui i patrijarh Irinej imali poseban odnos, uli se telefonom iz bolnice”

“Vui i patrijarh Irinej imali poseban odnos, uli se telefonom iz bolnice”


Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selakovi kae da je patrijarh Irinej bio mudar i miroljubiv ovek, ovek vizije koji je shvatao mo narodnog jedinstva.


Izvor: Tanjug

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic, File

Selakovi je napomenuo da je patrijarh Irinej s predsednikom Srbije Aleksandrom Vuiem imao veliku bliskost i poseban odnos.

Selakovi je naveo da je odlazak patrijarha teak trenutak i tuna vest za Srbiju i srpski narod gde god on iveo, navodei da je on bio jedna izuzetna linost sa mnogo osobina koje su u savremenom svetu retkost, meu kojima je i skromnost.

To je ilustrovao primerom kada je razgovarao preko telefona sa predsednikom Vuiem dok je bio u bolnici na Karaburmi.

“Rekao je, gospodine predsednie, sad vas razumem, kada vidim ove divne medicinske sestre, ove vredne i posveene lekare, kada vidim opremu koju ste ovde nabavili, koliko vredi i koliko je skup taj jedan bolniki dan, a ja sad leim u bolnici, rekli su mi da moram, a ja se oseam dobro, sad zauzimam nekom mesto kome je ono moda mnogo potrebnije”, rekao je Selakovi na TV Pink.

On je podsetio da je patrijarh Irinej doao na elo SPC u tekom trenutku, samo dve godine od kada su separatisti na KiM proglasili nezavisnost i poto je izgubljena bitka u Meunarodnom sudu pravde, navodei da je bio ovek koji je shvatio u koliko se tekoj situaciji srpski narod nalazi.

“Trenutak je i Bog uinio da dobije jednog ozbiljnog ne samo sagovornika, nego i saradnika u borbi za bolju Srbiju i srpstvo u predsedniku Vuiu. Izmeu njih, a to sam video dok sam bio na funkciji generanog sekretara predsednika, postojala je izuzetno velika bliskost i poseban odnos. To nije samo moj utisak, moete da pitate i najblie saradnike patrijarha”, rekao je Selakovi.

Govorei o patrijarhu kao oveku sa vizijom, Selakovi je podsetio da je on bio 34 godine na elu nike eparhije i vie od polovine slube je, kae, proveo u vreme komunizma.

“Znao je kako izgleda period u kome su drava i crkva sukobljene. Znao je koliko to nije dobro za srpski narod”, rekao je Selakovi i dodao da je partijarh Irinej ostavio iza sebe, kada je doao u Beograd, preko 80 novoizgraenih i obnovljenih crkava.

Selakovi je istakao da je patrijarh uradio mnogo toga na nematerijalnom planu, istiui da je s predsednikom Vuiem uspeo da podigne i pokrene stvaranje kulture seanja meu Srbima.

“Kada smo poeli da obeleavamo godinjice NATO agresije i da stvari nazivamo pravim imenom, on je svaki put bio uz svoj narod i uz njegovo politiko rukovodstvo. Kada smo obeleavali stradanje Srba u Oluji, dolazio je i eleo svaki put da on odri parastos stradalima. Kada je trebalo razumeti poziciju drave i dati podrku u borbi za KiM, on je to davao, rekao je Selakovi.

Takoe, uspostavio je uvrstio jedinstvo Srba sa obe strane Drine zajedno sa predsednikom Vuciem i Miloradom Dodikom.

“Patrijarh je govorio da je ovo vreme saglasnosti izmeu drave i ckrve”, rekao je Selakovi.

On je istakao da je patrijarh Irinej iveo sa svakom od 50 miliona kockica mozaika koja je postavljena u Hram Svetog Save i dodao da je makar jednom nedeljno odlazio nenajavljeno da vidi kako teku radovi.

Imao je, kae, dve elje o kojima je govorio, a jedna je dokaz njegove skromnosti, da se do kraja godine u kriptu hrama prenesu posmrtni ostaci patrijarha Varnave, jer je u njegovo vreme zapoeta izgradnja hrama, ali je ostala velika elja da osveti hram.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top