Ovde ste
Home > Automobili > Koliko traju baterije na hibridnim vozilima?

Koliko traju baterije na hibridnim vozilima?


Investicija u pogonsku bateriju je finansijski prilino zahtevna.


Izvor: B92, revijahak.hr

Prius 2 iz 2004. (Foto: Toyota)

Prius 2 iz 2004. (Foto: Toyota)

Prema podacima kojima raspolae MUP Srbije, u naoj zemlji je sredinom 2020. bilo 1.416 registrovanih hibridnih putnikih vozila. Od ukupnog broja registrovanih hibridnih automobila, ak 564 je prvi put registrovano u prvih est meseci ove godine, odnosno kupljeni su u tom periodu.

Ponuda polovnih automobila sa hibridnim pogonom na naem tritu iz godine u godinu je sve bogatija, a njihove cene znatno pristupanije nego nekada, kada su hibridi bili prava retkost u oglasima.

To je uticalo da neki od kupaca ovu vrstu automobila posmatraju kao moguu alternativu polovnim dizelaima.

Meutim, jedno od kljunih pitanja kod hibridnih automobila je ono o trajnosti baterije. Koliki je njen radni vek?

Toyota, na primer, tvrdi da na Priusu ona traje od 150.000 do 230.000 kilometara. Naravno, ovo vam moe delovati kao paualna procena, ali bolje od toga ne moe, pie Revijahak.

Sve zavisi od naina vonje i uslovima eksploatacije automobila, ciklusima punjenja i pranjenja baterije, vremenskim uslovima u kojim se auto vozi, ali i mnogim drugim parametrima.

Ali, i ovo su dobri okvirni pokazatelji, pogotovo ako planirate da kupite polovni hibridni automobil. Jer, investicija u pogonsku bateriju je finansijski prilino zahtevna i njena cena ide i do 2.000 evra, u zavisnosti od modela.

Kako da znamo da baterija gubi performanse? Po mnogo brem pranjenju, veoj potronji goriva i slabijim ubrzanjima.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top