Ovde ste
Home > Ekonomija > 50 milijardi dolara u “nonu moru”

50 milijardi dolara u “nonu moru”


Vlada Pakistana planira da za 50 milijardi dolara na ostrvima kod Karaija izgradi moderna naselja.


Izvor: Deutsche Welle

Kara

Karai, Pakistan/Foto: Depositphotos, muha04

Cilj im je da ublae pritisak na najvei grad te zemlje. Ali mnogi strahuju da e to biti ekoloka katastrofa.

Odluka vlade da formira Upravu za razvoj pakistanskih ostrva, odnosno da ostrva Bundal i Dingi stavi pod nadlenost saveznih vlasti, okirala je ribara Madeda Motanija (70).

“Nai preci su doli na ova ostrva pre vie vekova. Vlada sad pokuava da ih okupira. To je pretnja, ne samo za nau egzistenciju, već i za mangrove na ostrvima”, kae Motani za Doje vele (DW).

Strunjaci upozoravaju da su biljke koje formiraju mangrove du nenaseljenih ostrva kljune za ouvanje ivotne sredine Karaija, najmnogoljudnijeg pakistanskog grada i finansijskog centra zemlje.

Ostrvo Bundal u Arapskom moru deo je regiona Inda, zatićenog meunarodnom Ramsarskom konvencijom o movarama. To podruje ionako se već suoava s viestrukim pretnjama – povećanjem zagaenja vazduha i vode, porastom nivoa mora, prekomernom eksploatacijom resursa, lovom i nestankom stanita za mnoge vrste.

Projekat vredan 50 milijardi dolara

Pa ipak, premijer Imran Kan najavio je u septembru da namerava da ta ostrva iskoristi za mamutske projekte izgradnje nekretnina. Procenjena vrednost investicije je oko 50 milijardi dolara, a ona bi, kako se oekuje, pomogla u stvaranju 150.000 radnih mesta. Projekat ima za cilj da ublai pritisak urbanizacije na Karai, grad sa vie od 20 miliona stanovnika.

DW je imao uvid u tender koji je raspisalo pakistansko Ministarstva pomorstva, a u kojem se od domaih i stranih firmi oekuju predlozi za taj projekat urbanog razvoja.

Ekolozi, ali i vlasti pakistanske provincije Sind, protive se tom svojevrsnom “Novom Dubaiju” na ostrvu Bundal.

“Savezna vlada donela je uredbu koja nije po Ustavu. Vlada provincije Sind će joj se suprotstaviti – zbog nae ivotne sredine i zbog naeg naroda”, kae za DW Murtaza Vahab, portparol pokrajinske vlade.

Savezni pakistanski ministar pomorstva Ali Hajder Zaidi i njegov kolega zaduen za klimatske promene, ministar Malik Amin Aslam, nisu odgovorili na upit DW da prokomentariu optube.

Mangrove su i bez izgradnje ugroene

Ekolozi upozoravaju da vegetacija mangrove na obalama smanjuje rizik od prirodnih katastrofa, kao to su recimo poplave u gradu. To je svojevrsna prirodna barijera od cunamija. Pakistanske vlasti su inae ta ostrva u blizini Karaija decenijama zanemarivale.

Pakistan/Foto: EPA, NADEEM KAHWER

Pakistan/Foto: EPA, NADEEM KAHWER

“Ve dugi niz godina snimam bioloku raznovrsnost na tim ostrvima. Kratka vonja brodom od kopna odveće vas do nekada netaknutih uma mangrove koje su sada u katastrofalnom stanju. Panjevi nekadanjeg drveća du obale blatnjave reke – tako izgledaju ostaci nekada moćne mangrove”, kae za DW Mahera Omar, autorka vie dokumentarnih ekolokih filmova iz Karaija.

“Ako se unitavanje stanita nastavi ovim tempom, postoji rizik od izumiranja vie vrsta koje ive u moru kod Karaija”, upozorava Omarova.

Arif Belgumi, arhitekta i urbanista, otro kritikuje vladin plan izgradnje stanova na ostrvima. S obzirom na razmere projekta koji se predlae za ostrvo Bundal, to e definitivno unititi tamonje mangrove.

“To e prouzrokovati ogromnu ekoloku tetu i na morskom dnu”, kae Belgumi.

“Projekat stambene izgradnje podrazumeva takoe i izgradnju puteva, obalskih linija, mostova i druge betonske infrastrukture, pa e i to zagaivati region i tetiti prirodnom okruenju ostrva”, dodaje.

Ugroeni ribari

Zabrinuti su i ribari iz tog kraja.

“To bi moglo da dovede do raseljavanje najmanje 2,5 miliona ribara i njihovih porodica iz tog podruja”, kae za DW Mohamed Ali ah, osniva Pakistanskog saveza ribara (PFF).

“Protestujemo protiv tog predloga otkako je vlada izala s njim. Nećemo dozvoliti nikome da iskoriava nae resurse. Ići ćemo na sud ako vlada zapone ilegalnu gradnju na tim ostrvima”, najavljuje ah.

Osama Malik, pravnik iz Islamabada, poziva pakistansku vladu da ispuni svoje obaveze iz Meunarodnog pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima, i Konvencije 107 Meunarodne organizacije rada o domorodakom i plemenskom stanovnitvu.

“Te konvencije zahtevaju od Pakistana da potuje ekonomska i kulturna prava autohtonih ribara koji vekovima zarauju za ivot oko ta dva ostrva”, kae Malik za DW.

A rediteljka Mahera Omar ponavlja da bi vlada morala da preispita svoje planove, jer “novi gradovi ne bi smeli da budu ekoloka noćna mora za lokalno stanovnitvo”.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top