Ovde ste
Home > Ekonomija > Fortenova u ekskluzivnim pregovorima: Evo ko bi do leta mogao da postane novi gazda Frikoma

Fortenova u ekskluzivnim pregovorima: Evo ko bi do leta mogao da postane novi gazda Frikoma


Beograd — Fortenova grupa nastavlja postupak prodaje Poslovnog podruja zamrznute hrane ekskluzivnim pregovorima sa kompanijom “Nomad fuds”, saopteno je danas.


Izvor: B92

Foto: Depositphotos/Elnur_

Foto: Depositphotos/Elnur_

Nakon zavrene poslovne analize kompanija Ledo plus, Ledo itluk i Frikom, koje sa nekoliko manjih povezanih drutava ine Poslovno podruje zamrznute hrane u procesu prodaje, Fortenova grupa je odluila da nastavi sa sledeom fazom – ula je u ekskluzivne pregovore sa Nomad Foodsom, saoptila je Fortenova.

Kompanija Nomad Foods, ije je sedite u Velikoj Britaniji, najvei je evropski i trei najvei globalni igra na tritu smrznute hrane. U svom portfoliju ima brendove poput Birds Eye, Findus, Iglo, Aunt Bessie’s i Goodfella’s, koji su ve generacijama na trpezama potroaa, navedeno je na sajtu kompanije.

Nomad Foods je kompanija s oko 4.800 zaposlenih i 2,3 milijarde evra godinjih prihoda. Nastala je na temeljima Iglo grupe, koja je pak nastala preuzimanjem dela biznisa sa smrznutom hranom globalnog prehrambenog diva Unilevera.

Ono to je zanimljivo kod te kompanije je to u svom portfoliju uopte nema sladoled, pa bi akvizicijom Leda osim preuzimanja dominantne uloge na tritu zemalja bive Jugoslavije, dobila i vrlo kvalitetan proizvod koji bi mogla monetizovati kroz svoje ve ustanovljene logistike lance u nekoliko velikih evropskih drava gde dri vodeu poziciju u segmentu smrznute hrane. Naime, Nomad je lider u smrznutoj hrani na tritima Velike Britanije, Italije, Nemake, vedske, Austrije, panije, Belgije, Portugala i Irske.

Kupovinom Leda dobili bi regionalno jak brend, ali s potencijalom daljeg irenja i ta injenica moe opravdati spremnost da za preuzimanje Fortenovinog biznisa plate relativno visoku cenu, poto se procenjuje da bi transakcija mogla biti “teka” oko 600 miliona evra.

Novi vlasnik do leta

“Oekujem da e sledea faza prodaje biti zavrena krajem prvog kvartala 2021. godine potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. U tom sluaju transakcija bi mogla biti zakljuena im pribavimo regulatorna odobrenja, mogue tokom leta 2021”, rekao je Fabris Peruko, glavni izvrni direktor i lan Upravnog odbora Fortenova grupe.

Nasledili Agrokor

Fortenova grupa je deoniarsko drutvo koje je nasledilo poslovanje Agrokora u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, kao i u Crnoj Gori, Srbiji i Severnoj Makedoniji.

U Srbiji su nasledili Frikom d.o.o. Beograd, Dijamant a.d. Zrenjanin, Mivela Mg, PIK Vrbovec d.o.o. Beograd, Kikindski mlin..

Prole godine hrvatska Komisija za zatitu konkurencije (KZK) pokrenula je postupak po slubenoj dunosti protiv privrednog drutva Fortenova Grupa d.d. Zagreb. Postupak je pokrenut radi ispitivanja koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena. Komisija je, kako su saoptili, osnovano pretpostavila da je Fortenova Grupa stekla kontrolu nad kompanijama koje su poslovale u okviru Agrokor grupe.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top