Ovde ste
Home > Ekonomija > Dva rekorda u istom mesecu: Srpska hidroelektrana nastavlja da proizvodi struju punom parom

Dva rekorda u istom mesecu: Srpska hidroelektrana nastavlja da proizvodi struju punom parom


Hidroelektrana Zvornik postavila je novi dnevni rekord u proizvodnji elektrine energije.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos, Mari1Photo

Foto: Depositphotos, Mari1Photo

U pitanju je 2,84 miliona kilovat-sati proizvedenih 11. januara zahvaljujui revitalizovanim agregatima, saoptila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).

To je drugi put ovog januara da hidroelektrana Elektroprivrede Srbije u Malom Zvorniku podie granicu maksimalne dnevne proizvodnje.

Novi rekord je za oko 5.000 kilovat-sati vei od prethodnog zabeleenog 3. januara.

U EPS-u navode da je poveanje proizvodnje zelene energije i bolje iskorienje dotoka na Drini omoguila investicija EPS-a kojom su potpuno obnovljena sva etiri agregata uz poveanje snage i produenje radnog veka.

U HE Zvornik projekat je zapoet 2016. godine i revitalizacija sva etiri agregata zavrena je poetkom 2020. godine.

Snaga agregata poveana je za ukupno 30 megavata, a vrednost investicije iznosila je 70 miliona evra od ega je 65,5 miliona evra iz kredita KfW banke.

Novi agregati u hidroelektrani putenoj u rad 1955. godine, pri trenutnim hidrolokim uslovima, proizvode oko 20 odsto vie energije nego prvobitni.

Nakon revitalizacije, ukupna instalisana snaga agregata je 125,6 megavata, to je za 30 odsto vie u odnosu na snagu pre revitalizacije.

To je, objanjavaju u EPS-u, kao da je u HE Zvornik postavljen jo jedan agregat. Revitalizacija je, kako navodi u EPS u saoptenju, doprinela veoj proizvodnji elektrine energije, manjim trokovima odravanja i produetku ivotnog veka ove hidroelektrane za novih 40 godina.

Oekivano poveanje proizvodnje elektrine energije ove hidroelektrane na godinjem nivou je i do 15 odsto, zavisno od hidrolokih uslova ili oko 70 miliona kilovat-sati.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top