Ovde ste
Home > Vesti > Najvea pomorska katastrofa nakon Titanika ipak nije nesrean sluaj?

Najvea pomorska katastrofa nakon Titanika ipak nije nesrean sluaj?


Kada je 1994. potonuo trajekt Estonija poginulo je 852 ljudi. Novi snimci potonulog broda pokazuju ogromne rupe u trupu.


Izvor: B92, Jutarnji.hr

Brod MS Estonija imao je nekih pet sati nonog putovanja od Talina, glavnog grada Estonije, do vedskog Stokholma kada je kapetan Arvo Andreson primetio prve naznake problema, pie Dejli Mejl, a prenosi Jutarnji.hr.

Brod se poeo naginjati na desnu stranu i situacija je postajala sve gora i gora dok su olujni vetrovi stvarali talase do visine od est metara. Do 1:50 asova te septembarske noi 1994. godine, trajekt od 150 metara duine – to je kao 12 autobusa parkiranih jedan iza drugog – bio je ve potpuno okrenut na stranu, a posada je drugim brodovima u tom podruju slala sve uspanienije pozive upomo.

Do trenutka kada su stigli prvi spasioci, Estonija je potonula i u roku od samo 25 minuta leala je na morskom dnu nekih 85 metara ispod povrine hladnih voda Baltika, prenosi Jutarnji.hr.

Od 989 putnika i lanova posade, samo 137 je preivelo, a zapanjujui broj poginulih bio je na naslovnim stranicama svih svetskih medija. S 852 izgubljena ivota, bilo je to drugo najsmrtonosnije miroljubivo potonue nekog evropskog broda nakon Titanika.

Ali kada je, tri godine kasnije, slubena istraga o uzroku katastrofe zakljuila da se to dogodilo zbog kvara brave na pramanom delu (svojevrsnom vrhu nosa koji se moe otvoriti) – to je omoguilo milionima litara vode da prodru u palubu s automobilima – inilo se da je Estoniji sueno da postane samo jo jedna fusnota u pomorskoj istoriji, prenosi Index.hr.

Meutim, senzacionalna nova istraga okolnosti nesree menja sve to se dosad o tome mislilo.

Podmornica na daljinsko upravljanje s kamerom koju je koristila TV ekipa u dokumentarcu nastalom u septembru 2019. snimila je ogromne rupe na trupu broda iroke najmanje 13 metara.

To je ponukalo premijera Estonije, baltike drave po kojoj je brod i dobio ime, Jurija Ratasa da pozove na otvaranje nove istrage o potonuu.

Tu je inicijativu pozdravio i jedini Britanac koji je preivio nesreu Estonije, 61-godinji arhitekt Pol Barni, koji veruje da britanske vlasti u olupini skrivaju mrane tajne.

Njegove su sumnje razumljive. Oduvek je bilo zagonetno zato je Britanija jedina nebaltika drava koja je 1995. potpisala Estonski sporazum, kojim je olupina proglaena morskom grobnicom ime je zabranjen bilo kakav pristup, bilo da se radi o znatieljnim roniocima, nezavisnim istraiteljima ili novinarima.

Ostale potpisnice sporazuma, vedska, Finska, Estonija, Latvija, Poljska i Rusija, iji su graani inili veinu smrtnih sluajeva, imale su oigledne nacionalne i geografske interese u toj aferi.

No, Velika Britanija, koja je imala samo dva svoja dravljana, nikada nije otkrila je li bila umeana u katastrofu i zato se sloila s odlukom da olupina nikada ne sme biti ponovo poseena, prenosi Index.hr.

Barni vjeruje u priu koja ukljuuje pijune, vojne tajne i zatakavanja.

“Vie od 20 godina preiveli i porodica poginulih ekaju odgovore o tome to se stvarno dogodilo”, kae Pol. “Moda e pravilna istraga prisiliti britansku vladu da napokon kae istinu o Estoniji i o tome to se zapravo dogodilo.”

“Nije bila tajna da se sovjetska vojna tehnologija otkupljivala i krijumarila nakon raspada Sovjetskog Saveza i da je Estonija bila glavni kanal u tom poslu. Zato je Britanija jedina nebaltika drava koja je potpisala ugovor da se olupina ostavi netaknutom i da se zabrani svaka dalja istraga jedne od najgorih svetskih pomorskih katastrofa? To je bizarno”, kae Barni.

ini se da nema mogueg civilnog razloga da Velika Britanija potpie ovaj ugovor. Jedino objanjenje moe biti vojno. Nikad nismo dobili objanjenje, a trebali smo ga dobiti.

Vie od etvrtine stolea nakon katastrofe, moda e mu se uskoro ispuniti elja.

Nakon estonskog poziva za novom istragom, vedska vlada pokree vlastitu istragu o nalazima tima norvekih filmaa u svom iscrpnom petodelnom dokumentarnom filmu “Estonija – Otkrie koje menja sve”, koji je tek sada prikazan na kanalu Discovery+ u Velikoj Britaniji.

Dokumentarni film otkriva da je slubeno vedska priznala da su vedske snage koristile MS Estonija za krijumarenje ruske vojne tehnologije iz estonskog glavnog grada Talina u nedeljama pre potonua.

U emisiji “Tomlinsonove” dokaze potkrepljuje jo jedan neidentifikovanii agent MI6, koji je tvrdio da je trajekt prevozio informacije o tada vrhunskom ruskom programu balistikih raketa.

Taj je agent takoe tvrdio da su Rusi upozorili Zapad da prekine svoje krijumarske aktivnosti ili da se suoi s nespecifinim posledicama.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top