Ovde ste
Home > Vesti > Organizator upada u Kongres: Pomogli su mi republikanci

Organizator upada u Kongres: Pomogli su mi republikanci


Vaington — Ogranizator grupe “Stop krai” Ali Aleksander kae da su mu trojica republikanskih poslanika pomogla da napravi protest u Vaingtonu.


Izvor: B92

Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Foto: Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Taj protest zavrio se upadom u Kapitol, a poginulo je petoro ljudi.

Vaington post izvetava o Aleksandru, kao desniarskom aktivisti koji je ponovio neutemeljene tvrdnje predsednika Donalda Trampa o iroko rasprostranjenoj izbornoj prevari.

On je kazao da su mu Andi Bigs iz Arizone, Mo Buks iz Alabame i Paul Gosar iz Arizone pomogli da organizuje 6. januara protest tokom potvrivanja glasova na predsednikim izbrima na kojima je pobedio Dozef Bajden.

“Nas etvoro smo smislili da vrimo maksimalan pritisak na Kongres dok su glasali”, rekao je Aleksander, dodajući da su planirali da “promenimo srca i umove republikanaca koji su bili u tom telu, sluajući na glasni urlik spolja”.

Rulja se pretvorila u pobunu dok su pro-Trampove pristalice upale u zgradu amerikog Kapitola, ostavivi pet ljudi mrtvih i primoravi lanove Kongresa da se sklone tokom haosa.

Bruks je negirao da poznaje Aleksandra u izjavi za Vaington Post i odbio je da prihvati odgovornost.

Bigs i Gosar nisu komentarisali, ali dokazi na drutvenim mreama i video snimci na mrei sugeriu da sva trojica imaju veze do Aleksandra: Gosar je Aleksandra nazvao “istinskim patriotom” na Tviteru, a Tramp je 26. decembra ponovo objavio Aleksandrov video koji je sadrao poruku Bigsa koja se poziva Bruks.

Sva trojica poslanika GOP podrala su protivljenje glasanju o Izbornom kolegijumu kasno prole srede, ubrzo nakon zavretka opsade.

Politico izvetava da je Aleksandru zabranjeno korićenje Tvitera i Fejsbuka nakon to je navodno pomagao u podsticanju nasilja.

“Jedan od naih organizatora u jednoj dravi rekao je: “Mi smo lepe patriote, ne bacamo cigle. Nagnuo sam se i rekao sam: Ne jo. Jo ne! ’Niste li itali o malo katrana i perja? To su bile opekotine drugog stepena”, Aleksandar je rekao na mitingu u decembru.

“Ubedićemo ih da ne potvrde glasanje 6. januara marirajući stotine hiljada, ako ne i milione rodoljuba, da sednu kundacima u D.C. i zatvore taj grad, zar ne?”, rekao je on.

“Nećemo ići tiho. Zatvorićemo ovu zemlju ako bude trebalo”, rekao je, kasnije ih vodeći u skandiranju.

Aleksandar, poznat i pod imenom Ali Akbar, rekao je za Politico da je dobio pretnje smrću i rekao da je pobuna u Kapitolu bila potpuno odvojena od protesta koji je organizovao: “Borim se za graanska prava. Verujem da su ovi izbori ukradeni. Molio sam vladu. Kanjavaju me se zbog organizovanja miliona ljudi”.

Aleksandar ima istoriju pravnih problema, ukljuujući prethodno priznanje krivice za krivino delo krae imovine 2007. godine i krivino delo zloupotrebe kreditne kartice 2008. godine, oboje u Teksasu.

Radio je za predsedniku kampanju Dona Mekejna iz 2008. godine i za razne odbore za politiku akciju, ali je porastao poslednjih godina zahvaljujući svojoj podrci Trampu. Donald Tramp mlai retvitovao je Aleksandrovu tvrdnju da izabrani potpredsednik nije “ameriki crnac”, jer je njen otac sa Jamajke, a mesec dana kasnije pozvan je na samit drutvenih mrea u Belu kuću.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top