Ovde ste
Home > Vesti > Osmani nezadovoljna Lajakovim stavom o tzv. nezavisnosti Kosova

Osmani nezadovoljna Lajakovim stavom o tzv. nezavisnosti Kosova


Vjosa Osmani je reagovala danas na navode specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Pritine Miroslava Lajaka.


Izvor: Tanjug

Ilustracija: EPA-EFE/ STRINGER

Ilustracija: EPA-EFE/ STRINGER

On je rekao da, ako BG promeni svoj stav prema PR, isto to moe da uini i pet evropskih zemalja koje ne priznaju nezavisnost tzv. Kosova, prenosi Gazeta ekspres.

Ona kae da je alosno ako spoljna politika tih zemalja podlee politici Srbije i Rusije.

“Osim to je nesreno, opasno je za celu Evropsku uniju da njenih pet drava lanica odreuju svoja pravila i pristupe na osnovu elja i zahteva Srbije,“ rekla je Osmani i pozvala te zemlje da potuju miljenje Meunarodnog suda pravde i priznaju Kosovo ne ekajui da to prvo uini Srbija.

panija, Slovaka, Rumunija, Kipar i Grka su lanice EU koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova.

Osmani je u sredu zavrila posetu Briselu, gde se sastala sa visokim zvaninicima EU i predsednicima oba doma belgijskog parlamenta.

Ona je sino imala sastanak sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajakom i ranije sa predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sasolijem, kao i komesarom EU za susedstvo i proirenje Oliverom Verheljijem.

U utorak, 12. januara, Lajak je u video-diskusiji sa nemakom ambasadorkom u Vaingtonu Emili Haber naglasio da bi se stav pet zemalja mogao promeniti ako Beograd i Pritina postignu sporazum.

“Sve to je prihvatljivo za Srbiju bie prihvatljivo i za druge zemlje koje nisu priznale Kosovo”, kazao je Lajak i dodao: “Kao bivi ministar spoljnih poslova Slovake, na moje pitanje kada e moja zemlja priznati Kosovo, rekao sam vam: ”Dajte mi dobre vesti kako bih mogao da odem u parlament i kaem da je vreme da se stav o priznanju razmotriti.” Jasno je da je dobra vest sporazum sa Srbijom”.

Tokom boravka u Briselu, Osmani je rekla da je Lajak insistirao na tome da Pritina moe da nastavi dijalog tek nakon formiranja vlade posle izbora koji e se odrati 14. februara, prenosi Kosovo onlajn.

Dijalog Beograda i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, zapoeo je 2011. Prekinut je na 20 meseci krajem 2018. zbog takse od 100 odsto koju je Pritina nametnula na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, za vreme mandata vlade koju je vodio Ramu Haradinaj.

Posle toga je vlada Aljbina Kurtija ukinula taksu, ali je nametnula mere reciprociteta. Beograd je odbio da sedne za pregovaraki sto dok Pritina ne povue te mere.

Po dolasku na vlast, vlada koju je predvodio premijer Avdulah Hoti ukinula je reciprocitet, omoguivi nastavak dijaloga u julu 2020. godine.

Prolo je nekoliko meseci otkako Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vui nisu odrali novu rundu razgovora, a EU navodi da se sastanci na politikom nivou ne odravaju zbog pandemije korona virusa.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top