Ovde ste
Home > Ekonomija > Presuda pokrenula rat zbog autorskih prava

Presuda pokrenula rat zbog autorskih prava


Proteklih dana veliku pažnju privlači pitanje autorskih prava muzičara.


Izvor: Capital.ba

Foto: Depositphotos, Kuzmafoto

Foto: Depositphotos, Kuzmafoto

Naime, nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske utvrdio da Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca BiH (AMUS) nema pravo na monopol kada su u pitanju autorska prava muzičara i prihode koji se po tom osnovu ubiru, iz AMUS-a poručuju da presuda u suštini ništa ne menja i da vlasnici kafića, restorana, trgovina, teretana i drugih sličnih javnih objekata u kojima se pušta muzika, moraju imati potpisan ugovor sa njima.

Poručuju kako monopolistički položaj nisu izgubili sve dok imaju dozvolu za kolektivno ostvarivanje autorskog i srodnih prava od Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, a svima koji odbiju saradnju prete tužbama, hvaleći se kako 99,9 odsto presuda ide u njihovu korist, a ne isključuju ni krivično gonjenje, piše portal Kapital (Capital).

Podsećamo, preduzeće Dorian, nakon tri godine borbe po sudovima, uspelo je dokazati da nije prekršilo zakon prilikom puštanje muzike u svom fitnes centru kada je potpisalo ugovor sa firmom Limun iz Banjaluke i gde se muzika puštala preko muzičkog servisa RadioSparx.

Taj radio je deo muzičke kompanije Navarr Enterprises Inc, a koja se bavi licenciranjem muzike u komercijalne svrhe. Poseduju licencu za emitovanje na stotine hiljada pjesama od izvođača iz celog sveta.

Iz AMUS-a, reagujući na tekst Kapitala “Pobeda vlasnika lokala: AMUS nema pravo na monopol” kažu kako je Vrhovni sud doneo presudu, a da nije utvrdio o kojim autorima i autorskim delima se radi. Takođe, osporavaju i poslovnu vezu kompanija Limun i Navarr Enterprises Inc. Za firmu iz Banjaluke tvrde da radi ilegalno dok za Navarr Enterprises Inc tvrde kako pravno ne postoji.

“Ne može neko tek tako doći i predstaviti se da zastupa deo autora i njihov repertoar, da bi se to desilo potreban je niz dokumentacije koja nikada nije dostavljena od strane firme koja se bavi time, kao i deo dokumentacije od stranih kolektivnih organizacija, od stranih autora koji će na nesporan način potvrditi da su izuzeti iz kolektivnog ostvarivanja autorskih prava”, poručuju iz ovog udruženja.

Kažu da je zakonom definisano kako AMUS kolektivno zastupa sve autore dok se ti autori ne izjasne drugačije.

“Autor koji ne želi da kolektivno ostvaruje svoja prava mora individualno i na pravno valjan način obavestiti AMUS pisano da ne želi da AMUS ali ni druga kolektivna organizacija u svetu sa kojom AMUS ima recipročni ugovor kolektivno ostvaruje prava te osobe, te da ta osoba preuzima na sebe individualno ostvarivanje svojih autorskih muzičkih prava. Podcrtavamo da tako nešto nije traženo od strane Limuna, a samim tim i to da do sada niti jedan autor sa predmetnog ‘spiska’ repertoara pravnog lica Limun to nije uradio. Korisnici koji plaćaju Limun ne regulišu korišćenje autorskih dela niti dobijaju pravno valjanu dozvolu za takvo delovanje, već deluju ilegalno, vređaju autorska prava te se otvaraju krivičnom gonjenju”, navodi se u reagovanju AMUSA.

Direktor Limuna Davor Stanišljević odgovarajući na brojne optužbe kaže kako su Navarr Enterpises Inc i Limun u oktobru 2016. godine upoznali Stručnu službu AMUSA o postojanju i radu, o čemu postoji i službena prepiska, a koju je kako tvrdi potpisala generalna direktorka Stručne službe AMUS-a.

“AMUS nije tražio da im se ugovori sa autorima koji su svoja dela ustupili Navarr Entreprises Inc dostave na uvid, već su se posvetili našoj diskreditaciji kod potencijalnih klijenata. Navarr Enterprices Inc postoji na Floridi već 25 godina, a plaća porez i u Republici Srpskoj i BiH, što je lako proverljivo i potpuno transparentno onima kojima je stalo do istine, a ne do obmanjivanja javnosti i diskreditacije našeg poslovanja”, kaže Stanišljević.

Prema njegovim rečima, sud je u presudi jasno i nedvosmisleno potvrdio da autor može da ostvaruje svoja prava sam ili posredstvom zastupnika, a zastupnik može biti fizičko ili pravno lice koje autor ovlasti za zastupanje, što je u potpunosti u skladu sa zakonima koji regulišu ovu oblast u BiH, a što, kako dodaje, AMUS namerno i kontinuirano izostavlja.

“Kompanija Limun se ne bavi niti se ikada bavila kolektivnim ostvarivanjem autorskih prava, već isključivo prodajom softverskog servisa za javne prostore RadioSparx koji sadrži muziku autora sa kojima kompanija Navarr Enterprices Inc ima potpisane ugovore o zastupanju. RadioSparx, muzički servis koji Limun distribuiše na tržištu BiH nije nikakva laž i zabluda, nikakvo kriminalno delovanje kako AMUS godinama pokušava da plasira kroz sramotne prepiske sa našim klijentima i loše odnose s javnošću, već validan alat za javne objekte koji u 90 zemalja koriste renomirani restorani, tržni centri, butici itd. Postavljamo pitanje kako je moguće da 90 zemalja sveta dozvoljava poslovanje kompanija koje zastupaju Navarr Enterprises Inc u tim zemljama i njihov muzički servis RadioSparx, ako se zaista radi o nečemu nelegalnom?”, upitao je Stanišljević.

Radakciji Kapitala pismeno se obratio i potpredsednik kompanije Navarr Enterprises Inc, Li Džonson koji je demantovao tvrdnje da kompanija pravno ne postoji, dodajući kako po zakonskoj regulativi u BiH nisu bili u obevezi bilo šta dokazivati AMUS-u. Dodaje i kako je odluka Vrhovnog suda pravedna, jasna i argumentovana, a da njegova komanija pomaže hiljadama umetnika da povećaju zaradu u teškom i veoma konkuretnom poslu.

Smatra kako AMUS pokušava na nečastan način zakonski monopolizovati tržište muzike u BiH na štetu muzičara i kompozitora, ograničavajući njihov izbor.

“AMUS treba poštovati odluku suda i prestati da zastrašuje klijente muzičkog servisa RadioSparx. Ako AMUS ne prestane sa ovakvim nesmotrenim ponašanjem i sam će se naći kao optuženi za klevetu, lažno predstavljenje i monopol”, poručio je Džonson u svom dopisu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top