Ovde ste
Home > Ekonomija > Uzbunjivau 4,6 miliona $? Boingova firma plaa kaznu jer je prodavala vojsci SAD polovnu robu

Uzbunjivau 4,6 miliona $? Boingova firma plaa kaznu jer je prodavala vojsci SAD polovnu robu


Vaington — Insitu, proizvoa dronova u vlasnitvu Boinga, pristao je da plati 25 miliona dolara da bi izbegao tubu jer su njene letelice pravljene sa polovnim delovima.


Izvor: B92

Foto: Shutterstock/Juan Aunion

Foto: Shutterstock/Juan Aunion

Izmeu 2009. i 2017, toj kompaniji dodeljeno je ukupno sedam ugovora za isporuku dronova za Komandu za specijalne operacije vojske SAD i Mornaricu, pie Difens post.

Insitu se obavezao da e koristiti nove delove za dronove, ali bivi direktor tvrdi da su umesto njih korieni reparirani i reciklirani.

“Poreski obveznici zasluuju da dobiju ono to su platili svojim novcem, naroito u sluaju kada nije bilo drugih ponuda”, naveo je javni tuilac Brajan Moran. “Sluajevi poput ovog trebalo bi da poslue kao upozorenje onima koji sklapaju ugovore u vezi sa odbrambenom industrijom da za lai nema mesta kada su vojne nabavke u pitanju”, dodao je Moran.

Uzbunjiva e da zaradi 4,6 miliona?

R. O’Hara, bivi direktor Insitua, prvo je podneo tubu federalnom sudu 2015. etiri godine pre toga, Boing je poslao O’Haru u Insitu da pomogne u zamrenom procesu povezanom sa ugovorima sa vladom, ali ga je spreio da razotkrije vane podatke o formiranju cena kako bi se dobili ti ugovori.

O’Hara je ispriao “Sijetl tajms”“ da je prijavio sluaj slubi za etiku poslovanja Boinga 2014. i ubrzo bio otputen.

Sama tuba je podneta po zakonu o uzbunjivanju prema ijim odredbama pojedinac moe da tui nekoga u ime vlade za lane podatke i dobije udeo u povraenim sredstvima. Prema tim aktima, drava moe da preuzme tubu, a u sluaju da se proces uspeno okona, O’Hara bi trebalo da dobije 4,6 miliona “zelembaa” kao poravnanje.

U meuvremenu, proizvoa dronova je saoptio da e u potpunosti saraivati tokom istrage.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top