Ovde ste
Home > Ekonomija > Vlasti BiH prekinule kontakte s MMF-om

Vlasti BiH prekinule kontakte s MMF-om


Vlasti BiH su prekinule kontakte s predstavnicima Meunarodnog monetarnog fonda (MMF) o novom aranmanu, koji je najavljivan protekle godine.


Izvor: Tanjug

Foto: EPA, JIM LO SCALZO

Foto: EPA, JIM LO SCALZO

Po svemu sudei, vlasti BiH su ponovo obmanule MMF, jer su prihvatile novac Fonda za hitno saniranje posledica korone sredinom godine, a zauzvrat su obeale da e taj aranman biti priprema za jedan dugotrajniji, koji je trebalo da usledi nekoliko meseci kasnije, ocenjuje portal Indikator.ba.

Nakon to su BiH vlasti dobile i potroile novac MMF-a za hitne situacije, zatraeno je odlaganje pregovora o novom aranmanu nakon izbora, a sada vlasti pokazuju nezainteresovanost da se pregovori o tome zakljue, dodaje se u tekstu.

Kako je “Nezavisnim novinama” potvrdio Endrju Duel, rezidentni predstavnik MMF-a u Sarajevu, od kada je 17. decembra odran poslednji sastanak na kojem se razgovaralo o novom aranmanu, nije stigao nijedan zahtev vlasti BiH za nastavak pregovora.

“Nau panju sada preusmeravamo na zavretak konsultacija u skladu s lanom IV. Na tim priprema izvetaj koji emo predstaviti Izvrnom odboru MMF-a krajem februara”, rekao je Duel.

Kako je objasnio, MMF ima obavezu da prema lanu IV napie redovni godinji izvetaj o stanju ekonomije u BiH, a to je obaveza kroz koju prolaze sve zemlje lanice.

MMF je prvo saekao da vlasti BiH ispune svoje obaveze i zakljue aranman, nakon ega je planirano pisanje izvetaja. S obzirom na to da od aranmana nema nita, MMF e sada napisati izvetaj bez njega, a o novom aranmanu bi ponovo poelo da se razgovara najverovatnije na prolee.

Pregovori su zapeli su oko obaveze uspostavljanja registra rauna svih fizikih lica u Centralnoj banci BiH, reavanja obaveza Energetske zajednice, novog modernijeg zakona o elektronskom potpisu i jo nekim pitanjima.

Duel je rekao da je registar vaan jer pomae u suzbijanju pranja novca, a slian registar ve funkcionie kad su u pitanju pravni subjekti. Republika Srpska, kako se navodi u tekstu, nije pristala na ove uslove jer smatra da bi to predstavljalo prenos nadlenosti na nivo BiH.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top