Ovde ste
Home > Sport > Fudbal > ZAŠTO JE U SRBIJI NAJDUŽA ZIMSKA PAUZA U EVROPI? Dva su glavna razloga! Evo zašto su ispred nas Hrvatska, Albanija, Rumunija….

ZAŠTO JE U SRBIJI NAJDUŽA ZIMSKA PAUZA U EVROPI? Dva su glavna razloga! Evo zašto su ispred nas Hrvatska, Albanija, Rumunija….


Fudbaleri u Srbiji mogu da se pohvale dužinom odmora od fudbalskih aktivnosti tokom zimske pauze.

Navijači praktično zaborave kada su poslednji put videli ljubimce na terenu i tokom zimskih meseci se baš užele domaćeg fudbala. Najzagriženiji navijači zaborave kakvo je stanje na tabeli Superlige.

Ove godine planirano je da se lopta zakotrlja 6. februara, ranije nego u protekle dve decenije. Ali, zašto Hrvatska, Rumunija, Mađarska i druge zemlje iz regiona imaju uslove da prolećni deo sezone krene ranije, a mi ne? 

Primera radi, Italijani, Nemci, Španci, Francuzi obično imaju  minumalnu pauzu  od sedam do 12 dana, Englezi i nemaju pauzu, tradicionalno igraju fudbal i prvog dana Nove godine. Naši susedi poput Albanaca i Rumuna već počeli sa prolećnim delom sezone – 9. odnosno 12. januara. Mađari, koji nemaju ništa povoljnije vremenske prilike od nas, imaju sjajne terene, pa im nije teško ni da počnu ranije, na terenu će biti 23.januara.

Zemlje bivše Jugoslavije su podeljene, dok će Hrvatska startovati prva, 19. januara sa zaostalim mečevima, a  22.januara se nastavlja šampoinat, Makedonija će početi 14. februara, a istog meseca Crna Gora 19, Slovenija 20, a Bosna i Hercegovina tek 27. februara!    

Kada se uporede stadioni primera radi Srbije i naših komšija, Hrvata, jedno je sigurno, naša zemlja ima na oko lepše stadione, svlačionice, verovali ili ne, ali tereni se ne mogu porediti – i to u njihovu korist.

Ostaje da se vidi da li će sve biti spremno da fudbal u Srbiji krene za 6. februar! Nekako smo navikli da nas uvek “iznenadi” sneg u zimskim mesecima, a kako će biti ove godine, saznaćemo uskoro…

O tome zašto je fudbal u Srbiji na pauzi, dok se igra u većem delu Evrope, pričao je Darko Ramovš, generalni sekretar Zajednice Super i Prve lige Srbije.

– Nadmetanje u našoj najkvalitetnijoj ligi već tradicionalno uvek počinje sredinom februara. Ove godine imamo neverovatno velik broj ekipa, 20, i pomerili smo nastavak za početak meseca. Vremenske prilike i infrastruktura su dva glavna razloga zašto Srbija nema mogućnosti da krene ranije sa takmičenjem – kazao je za Informer.rs Ramovš.

Starsportphoto

Ramovš veruje da će u bliskoj budućnosti infrakstruktura u Srbiji biti na višem nivou

Minulih godina dolazilo je do odlaganja ili prekida mečeva  jer tereni nisu mogli da odgovore zahtevima (Zvezda i Čukarički, Partizan i Mačva…). Svi se pitaju kada će poput Hrvatske ili Albanije naš elitni rang takmičenja imati sve neophodne uslove kada dođe zima?

– Hrvatska, Slovenija i većina zemalja iz okruženja imaju veliku prednost u odnosu na nas – a to je da su članice Evropske unije! Oni su u tom segmentu iznad nas, imaju pristup raznim fondovima za razvoj. Brže i lakše dolaze do ciljeva. Reper treba da nam bude TSC, klub koji je jedan veliki projakat. Oni su model za budućnost, jer poput Zvezde i Partizana imaju svoj trening kamp, i mnogo toga na šta mogu da budu ponosni! 

crvena zvezda

Ovo je nažalost česta slika sa fudbalskih terena širom Srbije u zimskim mesecima….

Ramovš otkriva da će u bliskoj budućnosti osim reflektora, jedan od uslova za dobijanje licinence biti upravo kvalitetan teren koji poseduje grejna tela.

– Uveren sam da naša liga nije lošija od okolnih, naprotiv. Činjenica je da imamo talentovane igrače, da je iz godine u godinu sve bolje stanje i da napredujemo, a verujem da će i rešenje infratsrukture uskoro biti na mnogo višem nivou, za šta će se zalagati i FSS i dati maksimum da pomogne – rekao je Darko Ramovš i dodao:

– Kalendar takmičenja se pravi pre početka sezone. Mi u tom momentu ne znamo prognozu ni kakva će zima sa sigurnošću biti. Dakle dva ključna razloga zašto takmičenje ne počinje ranije su vreme i infrastruktura – zaključio je Darko Ramovš.

   

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top