Ovde ste
Home > Zdravlje > Gotovo treina preminulih od kovida imala je dijabetes

Gotovo treina preminulih od kovida imala je dijabetes


Dijabetoloki savez Srbije saoptio je danas da je gotovo treina preminulih od koronavirusa imala dijabestes i podsetio da su od samog poetka pandemije osobe obolele od dijabetesa oznaene kao vrlo rizina grupa za razvoj teke klinike slike.


Izvor: B92

Ilustracija/Foto: depositphoto/sudok1

Ilustracija/Foto: depositphoto/sudok1

Naroito su u riziku one osobe koje uz loe regulisan nivo eara u krivi imaju i pridruene bolesti, poput kardiovaskularnih i bubrenih oboljenja.

Meutim, osobe koje imaju dijabetes, napominju lekari, nemaju veu verovatnou da dobiju koronavirus nego opta populacija, ali infekcija koronavirusom moe im izazvati tee simptome i komplikacije.

Sa druge strane, osobe koje nemaju komplikacije i iji je nivo eera u krvi dobro regulisan nemaju vei rizik od razvoja teih oblika koronavirusa od opte populacije.

Povean rizik od tekih formi bolesti potvruju i rezultati mnogobrojnih studija iz zemalja koje su bile teko pogoene virusom kovid 19.

Tako je na primer u Italiji 35,5 odsto pacijenata koji su preminuli od kovid 19 imalo dijabetes, dok je u SAD 32 odsto pacijenata primljenih na intenzivnu negu imalo eernu bolest, a u Kini 22 odsto pacijenata koji su preminuli imalo je hronino povien eer u krvi.

Situacija u Velikoj Britaniji je bila takva da 33 odsto svih smrtnih ishoda kod hospitalizovanih pacijenata sa kovidom 19 je bilo povezano sa dijabetesom.

Istraivanja su pokazala da pacijenti sa dijabetesom, koji dobiju infekciju kovido 19 imaju vei rizik da budu primljeni na intenzivnu negu.

Postoji znaajna veza izmeu dijabetesa i poveane smrtnosti, a dva puta je ee ozbiljno oboljenje od kovid infekcije kod bolesnika sa dijabetesom, u poreenju sa asimptomatskim bolesnicima.

Ilustracija/Foto: depositphotos/Wavebreakmedia

Ilustracija/Foto: depositphotos/Wavebreakmedia

Predsednik Dijabetolokog saveza Srbije Aleksandar Opai kae da je dijabetes kompleksna, ozbiljna i opasna bolest koja ne boli i ljudi zato upadaju u tu “zamku” i zanemaruju terapiju i zdrav stil ivota, koji je vaan kod dijabetesa tipa 2.

“Na sve to utie i kompleksnost terapije, jer oboleli od dijabetesa tip 2 esto imaju i bolesti srca, pridruene su i druge bolesti, pa osoba dnevno mora da popije par tableta, a odavno se u Evropi koriste savremeni lekovi, gde praktino jedna tableta moe da zameni tri-etiri, da dobro regulie eer, smanji krvni pritisak i sprei komplikacije”, navodi Opai.

I zato kada govorimo o terapiji kod dijabetesa tip 2, dodaje on, definitivno je da kaskamo kada je u pitanju inovativna terapija, koja se ve est godina koristi irom Evrope.

“Meutim, sve nas je obradovala najava direktorke RFZO-a da e u najskorije vreme staviti savremene lekove za dijabetes na pozitivnu listu”, istie Opai.

U saoptenju Dijabetolokog saveza Srbije navodi se da je inovativni pristup leenja dijabetesa podran jo 2018. godine i od evropskog i od amerikog udruenja za dijabetes.

Dodaju i da je aktuelna pandemija, u kojoj su dijabetiari posebno ugroeni, dodatni alarm da je primena modernog pristupa terapiji dijabetesa vanija nego ikada pre.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top