Ovde ste
Home > Vesti > “Pokazao je da mrzi srpski narod”

“Pokazao je da mrzi srpski narod”

Fallback Image


Banjaluka — Srpski lan Predseditva BiH Milorad Dodik kae da e Skuptina Republike Srpske odbaciti zatev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka.


Izvor: Beta

Foto: Shutterstok/Alexandros Michailidis

Foto: Shutterstok/Alexandros Michailidis

Incko je zatraio da se ponite odlikovanja bivim visokim zvaninicima RS Radovanu Karadiu, Biljani Plavi i Momilu Krajiniku, osuenim za ratne zloine.

Dodik je ocenio da je Incko “izjavom o kolektivnoj odgovornosti Srba, pokazao da mrzi srpski narod”, dodavi da su Srbi “posebno osetljivi na ultimatume”.

“Austrijanci su i ranije postavljali ultimatume i znamo kako su proli. Tim ultimatumima su pravili ogromne tete srpskom narodu. Izgubili smo 35 odsto svog stanovnitva i 50 odsto vojno sposobnog. Ali su Austrijanci ostali bez drave. Nestala je Austrougarska. Јa to i kroz ovu prizmu gledam, iako se on sad ovome smeje”, rekao je Dodik za Radio-televiziju RS (RTRS).

Ocenivi da visoki predstavnik smatra “da moe uplaiti Srbe” i da je to njegov osvetniki in, Dodik je naveo da je ve obavio konsultacije sa predstavnicima pojedinih poslanikih klubova i da zna da e parlament RS odbaciti zahtev visokog predstavnika.

Incko je dao rok do kraja avgusta da Narodna skuptina RS poniti odlikovanja koja je dodelila Karadiu, Biljani Plavi i Krajiniku.

Govorei o aferi “ikona” iz Luganska, Dodik je optuio politiko Sarajevo i medije iz Federacije BiH da su “odgovorni za lane navode da je ikona koja je poklonjena ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, ukradena”.

On i dalje tvrdi da ikonu, za koju Ukrajina tvrdi da je njeno kulturno blago, ta zemlja nikada nije potraivala, kao ni Interpol.

Prema njegovim reima, svi problemi u vezi ikone nisu uticali na odnose Republike Srpske i Rusije.

Govorei o odnosima s predsednikom Srbije Aleksandrom Vuiem, on je naveo da su oni izuzetno dobri, to kako je naveo, potvruju i mnogi zajedniki projekti.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top