Ovde ste
Home > Život > “Komentari o Dari iz Jasenovca relativizacija i odbrana fašizma” – Vesti – Život

“Komentari o Dari iz Jasenovca relativizacija i odbrana fašizma” – Vesti – Život


Komentari na film “Dara iz Jasenovca”, u kome se govori o stradanju velikog broja Srba, Jevreja i Roma u logoru Jasenovac u Drugom svetskom ratu, predstavljaju relativizaciju i odbranu fašizma.


Izvor: B92, Tanjug

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

To je izjavio predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i dodao:

“Ovo što oni rade i što govore o filmu je relativizacija i odbrana fašizma”, rekao je Dačić, prenosi Tanjug.

Film “Dara iz Jasenovca” izazvao je lavinu reakcija, a među njima je i tvrdnja kritičara Džeja Vajsberga da je film “neprikriven primer srpske nacionalističke propagande”.

U međuvremenu predstavnici srpske dijaspore u Americi zatražili su da list “Los Anđeles tajms” ukloni recenziju filma “Dara iz Jasenovca”, režisera Predraga Gage Antonijevića, zbog njenog istorijskog revizionizma i poricanja genocida nad Srbima u NDH.

“Oni su već dobili odgovor istoričara na to pisanije, ali mislim da ćemo morati time ozbiljnije da se pozabavimo, jer se tako radi u ozbiljnim zemljama. Tako nešto ne sme da se dozvoli. To više nije pitanje filma i kritike, nego to znači potpuno negiranje genocida počinjenog nad Srbima tokom NDH. Biće tužba, ali je to američka tužba, od strane Amerikanaca, nema veze sa nama, a još ćemo videti da li će se to raditi i u ime žrtava i onih koji su prošli taj logor ili će se raditi nešto drugo, ali će, u svakom slučaju, najverovatnije biti tužba. Jer ovo je sad već prekrupno, to već više nije ni samo stvar filma”, izjavio je Antonijević.

U recenziji, između ostalog, stoji da film ima “tanak sloj istorijske stvarnosti”.

Reditelj filma rekao je povodom teksta u “Los Andeles tajmsu” da to više nije pitanje filma i kritike, nego da to znaci potpuno negiranje genocida pocinjenog nad Srbima tokom NDH i ozbiljnu uvredu za sve žrtve, te da se razmatra mogucnost tužbe protiv autora teksta.

Nijedan film nije skoro izazvao ovako ogromne turbulencije na internetu, jer su Srbi i Hrvati još jednom pokušali da se “obračunaju, ovaj put ocenjivanjem “Dare iz Jasenovca” na najpopularnijem filmskom portalu, IMDB-u. Zato je i ukinuta mogućnost ocenjivanja, sve do premijere filma u Čikagu, kada je ta opcija vraćena.

Portal Serbian Times pisao je o utiscima sa premijere u Čikagu, gde su gledaoci napuštali bioskop i pre kraja, u suzama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top