Ovde ste
Home > Život > Marijana Kolarić nova direktorka Muzeja savremene umetnosti

Marijana Kolarić nova direktorka Muzeja savremene umetnosti


Odluku u njenom imenovanju donela je Vlada Srbije na današnjoj sednici.

Kolarićeva je jedna od osnivača Galerije “Novembar” u Beogradu, gde je umetnička direktorka i glavna kustoskinja.

Od 2011. do 2015. radila je kao stručna saradnica za kulturu u Gradskoj upravi Pančeva, a istovremeno od 2010. do 2017. godine kao nezavisna kustoskinja organizovala nekoliko izložbi u Srbiji i inostranstvu sa posebnim interesovanjem za umetnost i umetničke prakse zemalja jugoistočne Evrope, kao i fenomene koji proizlaze iz aktuelnih društvenih dešavanja. Članica je odbora 58. Oktobarskog salona – Beogradskog bijenala od januara 2019.

Bila je selektor i kustos 17. bijenala umetnosti “SEE Art Gates: Stanja stvarnosti u Srbiji” održanog 2016, kao i kustos izložbe “Voyage: Putovanje kroz savremenu srpsku umetnost” u Muzeju kineske umetnosti u Šangaju od novembra 2017. do aprila 2018. godine.

Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na katedri za istoriju umetnosti 2010. godine.

Upravni odbor Muzeja ocenio je Marijanu Kolarić kao najozbiljnijeg i najkvalitetnijeg kandidata za čelnu poziciju u ovoj ustanovi, nakon što je predstavila svoj predlog programa rada Muzeja, baziran na obradi i unapređenju kolekcije, programskih sadržaja, ljudskih resursa, saradnje, publike i ostvarivanja sopstvenih sredstava, navodi se u saopštenju.  Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top