Ovde ste
Home > Život > Čestitke novom patrijarhu srpskom Porfiriju

Čestitke novom patrijarhu srpskom Porfiriju


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić čestitao je patrijarhu Profiriju izbor za poglavara Srpske pravoslavne crkve.

“U ime Narodne skupštine Republike Srbije i svoje ime najsrdačnije Vam čestitam na izboru za Patrijarha srpskog uz želju da dugo i plodonosno radite u ime Hristovo, a u čast roda srpskog i sveg roda pravoslavnog”, naveo je Dačić u čestitki.

Dačić je istakao da je doskorašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski tokom svog službovanja stekao svojim radom, požrtvovanom i iskrenom verom poštovanje među vernicima.

Đurić: U zdravlje novog patrijarha

Čestitke novom patrijarhu srpskom uputio je i ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

“Sa prijateljem, ambasadorom BiH u SAD Bojanom Vujićem, u zdravlje novog patrijarha svih pravoslavnih Srba širom sveta! Aksios! Na mnogaja ljeta!”, napisao je Đurić na Fejsbuku, ispod fotografije sa ambasadorom Vujićem.

Pastor: Dostojan svojih prethodnika 

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor uputio je čestitku novoizabranom patrijarhu srpskom Porfiriju.

“U ime Skupštine AP Vojvodine i svoje lično, želim da Vam uputim iskrene čestitke povodom izbora za poglavara Srpske pravoslavne crkve sa željom da nastavite svoj rad za dobrobit Crkve, njenih vernika i svih građana”, naveo je Pastor.

Istakao je da je siguran da će novi patrijarh biti dostojan svojih prethodnika.

“Mnogi ljudi iz ovih krajeva, kao i ja lično, poznaju Vas i najbolje znaju s kojom dobrotom i posvećenošću ste predani svom duhovnom pozivu, očuvanju tradicije i ugleda crkve i zbog toga sam siguran da ćete svojom mudrošću i odgovornošću biti dostojan svojih prethodnika.
Želim Vam dobro zdravlje, dug život i uspeh na patrijaraškom tronu”, piše u telegramu čestitke Ištvana Pastora.

Vulin: Težina odgovornosti koju ste poneli može da se meri samo veličinom nade koja prati Vaš izbor

Novi patrijarh srpski Porfirije dobio je čestitke i od ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina. 

“Vaša Svetosti, težina odgovornosti koju ste poneli može da se meri samo veličinom nade koja prati Vaš izbor. O našem narodu ste brinuli kao mitorpolit zagrebačko-ljubljanski, tamo gde su bol i patnja i nepravda, a kao iguman i vladika razumeli ste padove i grehe malog čoveka kada bi krenuo stranputicom. Našoj mladosti ste vraćali nadu u Zemlji živih i zahvalne su Vam majke za druge rođendane dece koju ste ljubavlju izbavili iz pakla droge. O budućnosti našeg naroda brinuli ste hrabreći i našu vojsku ne zaboravljajući da su Srbi ili slobodni ili nisu Srbi”, naveo je Vulin.

Istakao je da se raduje godinama u kojima će Porfirije voditi Crkvu i “blažiti rane našeg naroda i koračati putem Svetog Save”.

Roganović: Srpska Crkva je uvek zajedno koračala sa svojim narodom

Čestitke patrijarhu Porfiriju uputio je i v.d. direktora Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde Vladimir Roganović. 

“Radujući se danas zajedno sa našim narodom i našom Svetom Crkvom, prouznosim iskrene molitve Gospodu da Vas podrži u uzvišenoj službi Prvojerarha Srpske pravoslavne crkve, molitvenim zastupništvom Svetog Save, svetih Nemanjića i svih Božijih ugodnika roda srpskog”, naveo je Roganović.

Istakao je da živimo u doba koje pred državu, ali i celu ljudsku zajednicu postavlja velike izazove.

“Zato ćemo, nadahnuti primerom Stefana Nemanje, Svetoga Save i ostalih naših velikana, zajednički delati, kako bi dali dostojanstven odgovor i posvedočili svoju pravoslavnu veru i svetosavsku tradiciju. Srpska Crkva je uvek zajedno koračala sa svojim narodom i Državom, nepokolebljivo braneći državne i nacionalne ineterse”, napisao je Roganović.

Patrijarhu Porfiriju izbor za za poglavara Srpske pravoslavne crkve u četvrtak su čestitali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković…Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top