Ovde ste
Home > Vesti > DR MARIJA GNJATOVIĆ OBJAŠNJAVA: Vakcina nas štiti i duže od dve godine, a evo kada je najbolje da proverite antitela

DR MARIJA GNJATOVIĆ OBJAŠNJAVA: Vakcina nas štiti i duže od dve godine, a evo kada je najbolje da proverite antitela


Prema njenim rečima, antitela, odnosno stečeni imunitet, treba proveriti od 14 do 30 dana nakon revakcine. Vrednosti testova ne treba da zbunjuju građane, jer se, objašnjava ona, razlikuju od laboratorije do laboratorije.

Što se INEPA tiče, referentna vrednost je 15 jedinica i to je već znak da je osoba stvorila imunitet na koronavirus nakon vakcinacije.

Za proveru količine antitela rade se IGG testovi, koji pokazuju koliku smo zaštitu stvorili posle bolesti ili vakcine. Postoji više različitih testova. Privatne laboratorije često menjaju testove i svaki ima drugačije parametre, pa to može da zbuni ljude. Vakcine, inače, razvijaju serološki odgovor u organizmu kao što se razvije kod teško obolelih kovid pacijenta nakon preležane infekcije. Većina ljudi nakon druge doze vakcine ima vrednosti antitela veće od 60. Najveći broj vakcinisanih, posle druge doze, imaće vrednosti od 90 do 120 – objašnjava dr Marija Gnjatović i dodaje:
- Prema prvim procenama i tvrdnjama proizvođača, imunitet traje od šest meseci nakon primanja “Fajzerove” vakcine do dve godine nakon primanja kineske “Sinofarmove” vakcine. Ja se nadam da će trajati i duže od navoda proizvođača – smatra naša sagovornica.
Na pitanje kada se nakon druge doze treba testirati na antitela ona odgovara:
- Posle dve nedelje ili čak i kasnije. Oni koji su primili prvu dozu vakcine ne treba da rade test na antitela pre primanja druge doze. Svakako je važno pratiti koliko će ta antitela trajati jer je i to kod svakog čoveka drugačije u zavisnosti od opšteg stanja, godina, imuniteta… – kaže dr Gnjatović.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top