Ovde ste
Home > Vesti > Dr Tiodorovi: Treba nam dva miliona “plus”

Dr Tiodorovi: Treba nam dva miliona “plus”


Beograd — Epidemiolog i lan Kriznog taba prof.dr Branislav Tiodorovi kae da moemo biti na pragu kolektivnog imuniteta ako budemo vakcinisali dva miliona stanovnika.


Izvor: Blic

Tanjug/Nikola An

Tanjug/Nikola Ani

Njima bi trebalo pridodati i onaj broj koji je prirodnim putem stekao antitela, to bi ukupno bilo negde 60 do 70 odsto, objasnio je on i dodao: “A tih dva miliona moemo stii za 15 do mesec dana, to zavisi od dinamike isporuke proizvoaa vakcina.”

“Mi stvarno moemo da vakciniemo 2 miliona stanovnika ak i za 15 dana, i danas e biti dobar broj vakcinisanih, dakle, jo ako bi dinamika ila malo bre to zavisi od proizvoaa, onda bi to bilo sjajno zaista. to se Kovaksa tie, tu zaista nita nismo dobili jo uvek, dobro je to to su nai procenili da je bolje ii na bilateralne ugovore, jer kao to vidite, tome se sada okreu i Hrvatska i Maarska”, kae za „Blic“ profesor Tiodorovi.

U ovom trenutku je dato neto vie od milion vakcina u Srbiji.

Imunolog i lan Kriznog taba dr Sra Jankovi kae da je to sasvim zadovoljavajua brzina i vie od toga, i smatra da je sve jako dobro organizovano. Zadovoljan je odzivom, s tim to se, kako je ukazao, jedan veliki deo graana jo nije prijavio.

Prema reima epidemiologa interesovanje za vakcinu ne jenjava, ali je porasla i potranja ruske i kineske vakcine u regionu, te su sada i Hrvatska i Maarska zainteresovana za njih.

Kako dalje istie epidemiolog, osim broja vakcinisanih veoma je vano i pridravanje mera, jer se na vakcinaciju odlazi onda kada je osoba zdrava, a ukoliko doe do veeg broja zaraenih, onda se i sama imunizacija odlae.

“Postoje ljudi koji su skeptini, to je razumljivo, pogotovo ako nema dovoljno informacija, koje su oprene, a postoji manjina koja je jednostavno nauila pogreno da smatra vakcine problemom, a ne reenjem”, istie Jankovi.

Kako napominje dr Jankovi, za efekat koji je vidljiv na kolektivnom nivou jo uvek je rano bez obzira na broj doza, i nada se da e biti vidljiv tokom ove godine. U Izraelu pre nekoliko dana objavljen je rad gde se jasno vidi efekat u starosnim grupama koje su primile vakcinu.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top