Ovde ste
Home > Zdravlje > Dr Zdravkovi: Ko su osobe kod kojih je bilo najvie lano negativnih PCR testova?

Dr Zdravkovi: Ko su osobe kod kojih je bilo najvie lano negativnih PCR testova?


Jo na poetku pandemije se govorilo da su neke osobe ugroenije kada je re o infekciji virusom korona, a sugerisalo je da su to one koje imaju A krvnu grupu. Sasvim suprotno se tvrdilo za one sa nultom grupom, neka istraivanja su sugerisala da oni manje obolevaju.


Izvor: B92

Foto: shutterstock/Terence Toh Chin Eng

Foto: shutterstock/Terence Toh Chin Eng

“Izalo je nekoliko radova u svetu koji pokazuju da nulta krvna grupa, to je grupa koja nema na eritrocitu nijednu antenicu, da tako kaem, taj antigen je neka antenica za koju se izmeu ostalog hvata ovaj virus – grupa A ima A antenice, B imaju B antenice itd. Osobe koje imaju nulta krvnu grupu nemaju nita i one su ‘klizav teren’ za virus”, objanjava direktorka KBC “Beanijska kosa” dr Marija Zdravkovi.

Sada je, dodaje ona, objavljen jedan rad o tome da je najvei broj lano negativnih PCR testova kod korona pozitivnih bio kod osoba sa nulta krvnom grupom i da je tu bila najmanja detekcija.

“Vreme e pokazati. injenica je da se ovaj virus vezuje za eritrocit, u startu blokira vezivanje kiseonika za eritrocite, to je poetak bolesti. Govorilo se u poetku da lii na parazit, da napada agens koji takoe izaziva i malariju, tako na slian nain poinje malarija. Meutim ovaj virus je daleko opasniji i razorniji, on posle ovog udara napada endotene elije, to su one koje oblau unutranjost krvog suda i onda ima tu drugu, tkivnu fazu”, upozorava dr Zdravkovi, a prenosi “Blic”.

To je faza, objanjava ona, kada poinju da se javljaju zapaljenja plua.

“Ima ljudi koji ne razviju zapaljenje plua, koji kovid prelee samo kao prehladu. Jako je bitno da li se vezao, koliko se vezao, najbitnije je koliko partikula ste uneli, da li ste proli pored nekog pa je manja koliina, ili ste pored nekog sedeli pa se smejao ka vama, kaljao u vas, kijao, pevao… Samo osobe koje nisu svesne mogu da pevaju, ovo nije vreme za pevanje”, smatra dr Marija.

Situacija je i dalje vrlo ozbiljna, istie dr Zdravkovi.

“Mi smo na klizavom terenu to se tie korone. Nije pitanje da li e neka bolnica ui u kovid sistem, pitanje je koliko e pacijenata moi da ue u tu bolnicu. Zaraza odjednom bukne i moete da pojaavate mere, ali ne moete da dobijete efekat koji bismo ostvarili kada bismo se malo odgovornije ponaali”, zakljuila je dr Zdravkovi.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top