Ovde ste
Home > Vesti > “Ideja Makrona? Od toga je EU udaljena svetlosnim godinama”

“Ideja Makrona? Od toga je EU udaljena svetlosnim godinama”


Govorkalo se da bi “veliko iznenaenje” koje je najavio Volfgang Iinger moglo da bude uee Dozefa Bajdena na “specijalnom izdanju” Minhenske konferencije.


Izvor: DW

EPA-EFE  Francisco Seco / POOL

EPA-EFE Francisco Seco / POOL

I glasine su bile tane.

Kako je potvreno, u petak popodne (19. februar) e u onlajn-konferenciju biti ukljueni Bajden, nemaka kancelarka Merkel i neke evropske kolege, lideri NATO i UN te bitni igrai u globalnom zdravstvu i borbi protiv klimatskih promena, pie Doje vele.

U pitanju je “specijalno” izdanje jer je konferencija odgoena za neke bolje dane ove godine, sa nadom da e najmoniji predstavnici politike, nauke i industrije ipak moi da se uivo vide u Minhenu. U petak se odrava samo trosatna onlajn-konferencija, ali sa bitnim gostima.

“U diplomatiji je, na dui rok, stvarno tetno odsustvo direktnog fizikog kontakta”, rekao je Iinger za DW. Iskusni nemaki diplomata, ranije ambasador u SAD i Velikoj Britaniji, predvodi konferenciju u Minhenu jo od 2008. godine. Sam skup se odrava svakog februara od 1963. godine.

EPA-EFE  OLIVIER HOSLET

EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Milje koji se obino okuplja u glavnom gradu Bavarske u protekle etiri godine bio je zabrinut istupima Donalda Trampa. Prevashodno njegovim kritikama na raun NATO i evropskih partnera, te povlaenjem iz sporazuma sa Iranom o korienju nuklearne energije i onog sa Rusijom o kontroli raketa srednjeg dometa.

“Na okantan nain smo iskusili da ne postoji trajna garancija da e nam SAD uvek uvati lea”, rekao je o tome Iinger. “Inteligentni Evropljani e morati sebi da postave pitanje: ta ako za etiri godine bude ponovo izabran predsednik koji ide stopama Donalda Trampa?”

Kako je rekao, “poverenje je valuta u diplomatiji. U odsustvu poverenja ne moe se mnogo postii. I to je bio na problem tokom godina Trampovog mandata”.

Dozef Bajden je veteran spoljne politike. U prvim najavama je istakao da e raditi na obnovi poverenja, ali i ovo: “Vie ne postoji otra linija izmeu spoljne i unutranje politike. Svaki poduhvat spolja mora biti preduzet tako da vodimo rauna o amerikoj porodici i radnom oveku.”

U Evropi su svesni da automatskog povratka na vreme pre Trampa nee biti. Zato Iinger kae da treba voditi rauna o preko 74 miliona amerikih glasaa koji su podrali Trampa, a time i njegov suparniki odnos prema Evropi. “ta moemo da uradimo da ubedimo Amerikance da je dobra ideja da tesno sarauju sa Evropom i da je tite?”, pita se iinger.

I odmah odgovara – Nemaka i EU moraju da ozbiljnije i ire shvate svoju ulogu u svetu. U to, prema ovom diplomati, spada bre donoenje odluka u Briselu, vea vojna spremnost, kao i podrka nuklearnoj politici NATO.

Ipak, pogotovo pria o obnovi nuklearnog arsenala i njegovom stacioniranju u Evropi redovno izaziva glasne proteste u Nemakoj. Takve demonstracije imaju decenijsku tradiciju. Stranka nemakih Zelenih je maltene roena iz antiratnih protesta, a danas je popularnija nego ikad.

“Nadam se da e spoljna politika biti deo izborne kampanje”, kae Iinger, mislei na nemake parlamentarne izbore u septembru ove godine. “Proli put to nije bila tema.”

Diplomata kae da se iz Berlina preesto iri utisak da “ivimo u raju” okrueni samo prijateljima. “To daje iluziju permanentne sigurnosti”, kae Iinger, podseajui na sve probleme koji ni geografski nisu daleko – od Ukrajine, preko Malija i Libije, sve do Sirije. „Okrueni smo vatrenim prstenom”, upozorava Iinger.

Gasovod razdora

U Nemakoj postoje odreena oekivanja od Bajdena. Iako se retoriki ograuje od Trampove politike, on je u nekim oblastima nastavlja, kao to je i Tramp nastavio Obaminu politiku. Recimo, i Bajdenova administracija otro stoji nasuprot ekonomskoj ekspanziji Kine, zahteva obustavu gradnje gasovoda Severni tok 2, i trai da sve lanice NATO konano izdvajaju najmanje dva odsto BDP-a za vojsku.

“Najpre, Bajdenu e poeleti dobrodolicu”, kae za DW Dems Bindenagel, bivi ameriki ambasador u Nemakoj, o konferenciji u petak. “Ali ako su politike prema recimo Kini i Rusiji iste, samo uz promenu u tonu, onda e u Nemakoj ojaati narativ da Amerika nije pouzdani partner.”

Bindenagel kae da pandemija i klimatske promene prirodno trae saradnju i povezuju zapadne zemlje sa obe strane Atlantika, a da odnose remeti pitanje Alekseja Navaljnog kao i Severnog toka 2. To su posebno bolne teme za Berlin koji eli da ih tretira odvojeno.

EPA-EFE BERND SETTNIK

EPA-EFE BERND SETTNIK

Volfgang Iinger nije oduevljen gradnjom gasovoda, ali se protivi i amerikim sankcijama protiv firmi koje grade. Kako je rekao, Nemaka je i tokom Hladnog rata mogla da se osloni na ruski gas i te veze ne treba prekidati.

Ovaj diplomata se i osvrnuo na ideje francuskog predsednika Emanuela Makrona o “stratekoj autonomiji” Evrope od amerike vojne zaleine. Od toga je, prema Iingerovom sudu, Evropa udaljena “svetlosnim godinama”.

Ljudima u Evropi, kae, treba pojasniti da nita ovo ne radimo zbog Sjedinjenih Drava. “Ne radimo zbog Donalda Trampa ili Doa Bajdena. Radimo zbog nas. Moramo da se postaramo za sopstvenu bezbednost koliko god moemo.”

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top