Ovde ste
Home > Zdravlje > Nema SIMPTOMA, a izaziva STERILITET! Ovo je NAJČEŠĆA polno PRENOSIVA bolest!

Nema SIMPTOMA, a izaziva STERILITET! Ovo je NAJČEŠĆA polno PRENOSIVA bolest!


Jedna od deset polno aktivnih osoba inficirana je bakterijom hlamidijom, pokazuju nezvanične statistike. Analize u našoj zemlji otkrivaju da trećina ispitanika koji je učestvovala u anketama nije nikada čula za hlamidiju, ili je čula, ali ne zna tačno šta je. Još manje njih zna da hlamidija, ako se ne leči, može da izazove sterilitet.

Ova bakterija sa osobinama virusa prenosi se oralnim, klasičnim ili analnim intimnim odnosom i svaka polno aktivna osoba je u potencijalnom riziku koji raste sa porastom broja partnera. Adolescentkinje su u većim riziku za razvoj infekcije zbog nedovoljne zrelosti grlića materice, a bakterija se, inače, može preneti i prilikom porođaja sa majke na dete.

Simptomi i posledice

Postoje izvesne razlike između infekcije kod muškaraca i žena. Kod polovine muškaraca hlamidija je simptomatska (u 50 odsto slučajeva), dok je kod žena infekcija najčešće asimptomatska (u 80 odsto slučajeva), a interesantan je podatak da je verovatnoća prenosa infekcije sa muškarca na nezaraženog partnera 25 odsto pri svakom intimnom odnosu.

Shutterstock

* Simptomi kod muškaraca:

– ubrzo nakon infekcije javlja se pojačan nagomilani sekret žućkaste boje, odnosno gnojava i sluzava sekrecija iz mokraćne cevi
– gnojni iscedak iz polnog organa
– peckanje i svrab pri mokrenju
– bol tokom intimnog odnosa
– jednostrani otok i bol u predelu testisa
– povišena telesna temperatura

* Simptomi kod žena:
- neuobičajeni ili pojačani iscedak iz polnog organa
- bolovi pri intimnom odnosu
- blago krvarenje za vreme ili posle intimnog odnosa
- krvarenje između menstruacija
- bol u donjem delu trbuha ili leđa
- mučnina
- povišena telesna temperatura

Ukoliko se ne leči, bolest je kod žena često praćena komplikacijama u vidu upale jajovoda i hronične zapaljenske bolesti male karlice sa posledičnom neprohodnošću jajovoda i neplodnošću uz povećan rizik od vanmateričnih trudnoća. Kod trudnica infekcija može da dovede do prevremenog porođaja, a kod bebe inficirane majke do upale pluća i konjuktivitisa.

Kod muškaraca najčešća komplikacija je upala semenih kanalića i Rajterov sindrom (vrsta artritisa koja nastaje posle urogenitalne ili stomačne infekcije).

Testirajte se!

Stručnjaci zato pozivaju da razgovarate sa svojim lekarom koji će vas uputiti na ginekologa, odnosno urologa. Kako većina obolelih ne oseća tegobe i izgleda sasvim zdravo, nije ni svesna opasnosti koju nosi infekcija, kao ni činjenice da mogu da je prenesu drugima.

Shutterstock

Postavljanje dijagnoze je veoma jednostavno, a osim kod lekara, to možete uraditi i kod kuće brzim testom na hlamidiju, čiji su rezultati, putem mokraće, vidljivi za 15 minuta. Ako je test pozitivan, nema razloga za zabrinutost. Jedino je važno da uzimate antibiotike onako kako ih je vaš lekar propisao i da ne prekidate propisanu terapiju.

Tri nedelje po završenom lečenju potrebno je ponoviti laboratorijske testove da bi se ustanovilo da li je lečenje bilo uspešno, a imajte u vidu i da vaš partner takođe mora da se leči.

Kada je reč o prevenciji, rizik od hlamidije, kao i kod ostalih polnih bolesti, možete da smanjite upotrebom kondoma svaki put kad imate odnose, uključujući sve vrste.

NAUČNO DOKAZANO! Evo zašto MUŠKARCI TEŽE podnose BOL i BOLESTI od žena!

DA LI JE ON “ONAJ PRAVI”? Ovo su neki od JASNIH ZNAKOVA!

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top