Ovde ste
Home > Vesti > Porfirije: Tom vrstom politike hou i moram da se bavim

Porfirije: Tom vrstom politike hou i moram da se bavim


Novi patrijarh Porfirije u dananjoj besedi poruio je je da e se zalagati za zajednitvo u vreme kada smo izloeni duhu razdora.


Izvor: Tanjug

FOTO TANJUG / RADE PRELIC

FOTO TANJUG / RADE PRELIC

On je dodao da njegovo slubovanje na elu SPC nee sadrati elemente savremenog stranarenja, ni parcijalnog bavljenja politikom.

Istakao je i da e za njega to biti jedan od najvanijih zadataka kojem se eli posvetiti za vreme sluenja kao patrijarh.

“Da bi taj zadatak ostvario vrsto u se drati ustrojstva crkve, koje je utememljeno na Svetom pismu. Crkva je saborni organizam. Crkva je pozvana da sabira, objedinjuje i spaja, da slui miru i jedinstvu“, naglasio je on.

Rekao je da se njegovo sluenje Bogu i rodu nee kretati stazama parcijalnih interesa, niti sadrati elemente stranarenja ili bavljenja politikom. Naglasio je da e se voditi tokom slube patrijarha duhom slube meu jednakima i da e nastojati da neguje saborni duh kao najvaniji cvet naeg oveanstvog stabla.

“U savremenim odnosima u drutvu, savremena politika shvaena je kao borba razliitih partija, to esto u sebi nosi i dosta neprijatnosti, moda i nepremirenih odnosa. Vidimo borbu grupa koje se udruuju radi ponekad meusobnog rivaliteta, to ne vidim kao politku u izvornom smislu te rei“, rekao je on.

Govorei o politici, podsetio je da je politika u izvornom smislu te rei u antici, gde se pojavila kao pojam, smatrana brigom za zajedniki ivot.

“U toj brizi su uestvovali svi graani, koji su svi jednako delili tu brigu. Tom vrstom politike ne samo da hou, ve dubinski oseam da i moram da se bavim kao to je svaki ovek duan da to ini u meri koje je njemu dato i na mestu u kojem se nalazi“, istakao je patrijarh.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top