Ovde ste
Home > Vesti > Slovaka je htela kao Hrvatska. I njima je propalo

Slovaka je htela kao Hrvatska. I njima je propalo


Slovaka je, popot Hrvatske, planirala da nabavi rusku vakcinu protiv koronavirusa “Sputnjik V” ali je od tog plana morala da odustane.


Izvor: B92, index.hr

Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Naime, sve je palo u vodu kada je manji koalicijoni partner u slovakoj vladi stavio veto na kupovinu vakcine koju nije registriovala Evropska agencija za lekove. To je potvrdio i slovaki premijer Igor Matovi.

On je bio zagovornig te ideje o kupovini ruske vakcine zakoju je rekao da je izvrsna i da ima veliku delotvornost.

Ali, njegov koalicijski partner, manja stranka Za Ludi (Za narod), odbila je rezoluciju koja predlae doputanje upotrebe vakcine na temelju nacionalnih, a ne evropskih odobrenja.

S druge strane, ni Rusija do sada zvanino nije zatraila registraciju vakcine od EMA-e, prenelo je hrvatski portal Index, iako je kao bomba odjeknula vest da je kompanija koja stoji iza “Sputnjika V” Uniji ponudila 100 miliona doza te vakcine.

Meutim, “Sputnjik v” je ve registrovano u gotovo 30 zemalja.

Jedina zemlja EU koja je do sada odobrila upotrebu “Sputnika V” je Maarska, dok je eki premijer Andrej Babi razmiljao da uini isto, ali se predomislio nakon savetovanja sa strunjacima i ministarstvom zdravlja.

Podsetimo, na tom putu bila je i Hrvatska.

Nakon to su iz Slovake i Hrvatske krenuli razgovori s Rusima, otro je reagovala efica Evropske komisije Ursula Von der Lejen. Samo nekoliko sati nakon toga premijer Andrej Plenkovi objavio je da e Hrvatska ekati odobrenje EU za rusku vakcinu.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top