Ovde ste
Home > Kultura > Stručnjak za NDH o “Dari iz Jasenovca”

Stručnjak za NDH o “Dari iz Jasenovca”


Rori Jomans, stručnjak za period ustaške NDH, navodi da je film “Dara iz Jasenovca” ozbiljan prikaz fašističkog ugnjetavanja.

“I pre nego što je publika imala priliku da pogleda film Predraga Antonijevića, koji se bavi stravičnim zločinima ustaša u kompleksu logora smrti Jasenovac, naišao je na neopravdane kritike američkih i britanskih filmskih poznavalaca”, piše Rori Jomans na početku autorskog teksta za “Balkan insajt”.

Frontalno suočavanje sa užasima Jasenovca

Foto: RTS / Ustupljene fotografije

Frontalno suočavanje sa užasima Jasenovca

– “Dara iz Jasenovca” ima za cilj da prikaže svakodnevni život u koncentracionom logoru iz ugla desetogodišnje devojčice Dare Ilić, koja je uhapšena sa starijim bratom, majkom i dvogodišnjim bratom Budom na Kozari. Njen otac je već zatvoren u Jasenovcu i radi kao grobar na stratištu Gradina, znajući da će jednog dana i sam sebi iskopati grob. Ubrzo pre dolaska u ženski i dečji deo logora Stara Gradiška, Darina majka i stariji brat su ubijeni. Nakon toga, priča se fokusira na Darinu odlučnost da održi obećanje koje je dala majci: da se nikada neće odvojiti od malog brata, čak i kada on postaje sve slabiji i kada žene koje su brinule o njemu u logoru budu ubijene ili odvedene u Nemačku na prinudni rad – objašnjava istoričar radnju filma.

Osvrćući se na kritike koje su se nedavno pojavile, a u kojima se navodi da je reč o srpskoj propagandi, Jomans to demantuje navodeći da već u prvoj sceni, mlada hrvatska seljanka spasava bebu iz kolone zatvorenika na putu do koncentracionog logora, osuđujući nehumanost ustaša prema srpskim ženama i deci.

– Kao takav, film od samog početka eksplicitno odvaja obične hrvatske građane od ustaškog režima. Film takođe ne ignoriše patnje Jevreja ili Roma u logoru – primećuje istoričar. On dalje piše da su u filmu opisani stvarni događaji iz raznih logora, a da su prikazani kroz iskustvo Dare i njenog brata, takođe napominjući da je “Dara iz Jasenovca” igrani, a ne dokumentarni film.

Rori Jomans je stručnjak za period Drugog svetskog rata, sa fokusom na NDH. Autor je knjige “Vizije uništenja: Ustaški režim i kulturna politika fašizma 1941-1945”.

Foto: Wikipedia

Rori Jomans je stručnjak za period Drugog svetskog rata, sa fokusom na NDH. Autor je knjige “Vizije uništenja: Ustaški režim i kulturna politika fašizma 1941-1945”.

Jomans piše da, iako su neke scene previše nasilne i izgledaju preterano, poput scena banketa na kom su logoraši prinuđeni da igraju “muzičke stolice”, ti delovi filma imaju svoju svrhu.

– Te scene imaju više smisla kada shvatite šta Antonijević pokušava da postigne. Želi da nas frontalno suoči sa užasima Jasenovca i ne dozvoljava nam da odvratimo pogled. Mračni banket, gde mladi nemački oficir povraća dok mu nadređeni viče “Dobrodošao na Balkan” je kao Bunjuelovsko pozorište – navodi istoričar.

On ne sumnja da su se strahote poput ovih prikazanih u scenama banketa događale u Jasenovcu, ali kaže da je sumnjivije da li je tada bio prisutan šef ustaškog sistema koncentracionih logora Vjekoslav Maks Luburić.

– Isto tako, iako su nemački zvaničnici redovno izražavali gnušanje nad ustaškim zločinima i s vremena na vreme posećivali koncentracione logore, nema dokaza da su bili prisutni kada su počinjena takva zlodela – piše Jormans.

On u tekstu navodi i svoje zapažanje da u filmu nisu najbolje urađeni kostimi za ženske ustaške čuvare poput kostima zloglasne Nade Tanić-Luburić.

Marko Janketić zastrašujuć kao Maks Luburić

Rori Jomans ističe da sjajna gluma odlikuje ovaj film, ističući tihi, dostojanstveni nastup Biljane Čekić u ulozi Dare, kao i Marka Janketića.

Foto: screenshot

– Iako je glumac Marko Janketić daleko lepši nego što je Luburić bio u stvarnom životu, on sa zapanjujućom tačnošću prikazuje njegovu sociopatičnu, zastrašujuću ratobornost. U međuvremenu, Jelena Grujičić kao jevrejska medicinska sestra koja se sprijatelji sa Darom predstavlja hrabrog i moralnog lika.

Izvorni link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top