Ovde ste
Home > Zdravlje > SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PSORIJAZI! Stručnjaci su otkrili UZROK, a zbog OVOGA se stanje može pogoršati!

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PSORIJAZI! Stručnjaci su otkrili UZROK, a zbog OVOGA se stanje može pogoršati!


Naime, psorijaza ne izgleda prijatno, zbog čega se mnogi ljudi plaše da priđu ili dotaknu osobu koja je ima iz straha da će se zaraziti. 

Dermatolozi, smatraju da je ovakvo ponašanje bez opravdanje i da ne postoji mogućnost da se zarazite psorijazom, dakle nije zarazna. Ipak, mnogi se pitaju kako nastaje. 

Odgovor je u genetici. Velika je verovatnoća da dete može od roditelja da nasledi ovo oboljenje, mada ne postoji sto posto šanse da se bolest razvije. Ponekad ona bude podstaknuta spoljašnjim uticajima kao što je stres, razne infekcije, koje deluju bezazleno, ali su okidač, ali i lekovi koji takođe podstiču ovo stanje, a tu ubrajamo lekove za viskok krvni pritisak i one za smirenje. 

pexels.com

Psorijaza nije zarazna!

– Psorijaza sa crvenim flekama, može delovati zarazno, ali nije. To znači da se ne može širiti bilo kakvim kontaktom, koža na kožu, razmenom telesnih tečnosti i slično. To je zato što psorijaza nije površinska upala, ne podstiču je bakterije, već unutrašnja upala. Kada imate psorijazu, vaš imuni sistem podstiče čelije da brzo rastu. Ove prekomerno proizvedene ćelije izazivaju guste bele ljuspe koje se formiraju na površini kože – kaže doktor Džefri Pots, sa Instituta za dermatologiju u Mičigenu. 

Može se dogoditi da psorijaza bukne i da se pogorša stanje ukoliko ste upravo imali problem sa bilo kakvom infekcijim, pod stresom ste, pijete i pušite više nego obično, ukoliko ste se nedavno tetovirali, ali i posle porođaja, zbog hormonskih promena, pa i u slučaju da uzimate neke nove lekove, koje do sada niste. 

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top