Ovde ste
Home > Vesti > Apelacioni sud: Ispunjeni uslovi za izruenje Darka Eleza BiH

Apelacioni sud: Ispunjeni uslovi za izruenje Darka Eleza BiH

Fallback Image


Apelacioni sud u Beogradu pravosnano je odluio da su ispunjeni uslovi za izruenje Darka Eleza (40) Bosni i Hercegovini.


Izvor: Tanjug

BiH ga trai zbog niza krivinih dela organizovanog kriminala.

Portparokla suda Mirjana Pilji precizirala je za Tanjug da je sud odbio albu Elezovog advokata i potvrdio reenje Vieg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvreno da su ispunjeni uslovi za izruenje Eleza zbog niza tekih krivinih dela organizovanog kriminala izvrenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Tim reenjem je odbijen deo molbe BiH za izruenje Eleza povodom drugog niza krivinih dela izvrenih od 2005. do 2009. godine, jer tada nije bio na snazi Ugovor o izruenju izmeu nae zemlje i BiH.

U svakom sluaju sudovi su pravosnano odluili da Elez bude izruen BIH, a u skladu sa procedurom, konanu odluku o izruenju donee ministarka pravde Maja Popovi.

Elez se nalazi u ekstradicionom pritvoru od hapenja u decembru u Beogradu gde ivi i radi dui niz godina, nakon to je u Srbiji izdrao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vrila iznude i inila druga krivina dela.

Mediji ga u Srbiji pominju kao saradnika nedavno uhapenog Veljka Belivuka.

BIH trai izruenje Eleza radi voenja krivinog postupka i suenja pred tamonjim sudom zbog krivinog dela organiziranog kriminala.

Tuilatvo Bosne i Hercegovine saoptilo je nakon hapnenja Eleza u Beogradu da trai njegovo izruenje na osnovu potvrene optunice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno sprovode to Tuilatvo i Ministarstvo unutranjih poslova Republike Srpske, zajedno sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teka krivina dela poinjena na podruju Istocnog Sarajeva i BiH, meu kojima su ubistva poinjena “metodama mafijakih likvidacija”, 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokuaja ubistava na podruju Istonog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastraivanja i drugih krivinih dela na tetu otecenih osoba sa podrucja Istocnog Sarajeva i BiH, precizira se u saoptenju u koje je Tanjug imao uvid.

Lokalni mediji su preneli da je re o ubistvima – vlasnika svadbenog salona “Rodeo” Sinie Milievia zvanog Tigar u maju 2018. godine i vlasnika nocnog kluba “Sparta” Miloa Ostojia u januaru 2019. godine u Istocnom Sarajevu.

Tuilatvo BIH istie da je u saradnji sa partnerskim institucijama dolo do saznanja da je organizator i koordinator poinjenih krivinih dela, zajedno sa drugim osobama, upravo Darko Elez, koji je uhapen u Beogradu po poternici Interpola Sarajevo.

Eleza tuilatvo takoe trai radi procesuiranja na osnovu potvrene optunice iz sluaja “Lutka”, koja ga tereti za organizovani kriminal u vezi sa vie tekih krivinih dela meu kojima su ubistva, pokuaj ubistva, pljake transporta novca i druga krivina dela poinjena u od 2005. do 2009. godine. Izruenje po ovim optuabama sprski sudovi su odbili.

Elez je 2012. u Beogradu bio pravosnano osuen na devet godina zatvora, kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vrila iznude i inila druga krivina dela.

Kaznu je odsluio u Srbiji i puten je na slobodu.

On ima pasoe i Srbije i BIH.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top