Ovde ste
Home > Vesti > Kupili respiratore u prolee, tek sad ih osposobili, a vakcina ni na vidiku

Kupili respiratore u prolee, tek sad ih osposobili, a vakcina ni na vidiku


Sarajevo — Respiratori koje je BiH kupila jo u prolee za leenje bolesnika sa najteim simptomima kovida-19 osposobljeni su za koritenje u bolnicama tek ove sedmice.


Izvor: FoNet, Tanjug

Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Drugi veliki problem je to to u Federaciji BiH jo niko ne zna kada e stii prve vakcine.

Direktor Civilne zatite Federacije BiH Enes Memi izjavio je danas da je napokon dovren postupak provere ispravnosti respiratora kupljenih u Kini i dopremljenih jo u aprilu prole godine.

“Okonali smo vaan posao. Istina, moglo se sve to i ranije, ali je sada najvanije da su respiratori u zdravstvenim ustanovama za koje su i nabavljeni i da su u upotrebi. Vidimo da se epidemioloka situacija komplikuje”, kazao je Memi, prenela je Hina.

Sarajevski portal Faktor podsea da se zbog nabavke ovih respiratora trenutno sudi predsedniku vlade Federacije BiH Fadilu Novaliu, ministarki finansija Jelki Milievi, bivem direktoru Civilne zatite Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodiu, vlasniku firme Srebrena malina, koja je bila posrednik u kupovini.

Optueni su za zloupotrbu slubenog poloaja i ovlaenja i nesavestan rad u slubi na osnovu procene Tuilatva BiH da respiratore platili znatno vie nego to je njihova realna vrednost, a uz to su i neprigkladn za leenje pacijenata na intenzivnoj nezi.

Faktor ukazuje da je afera “respiratori” za BiH tek jedan od problema u suoavanju s pandemijom, a znatno je vei taj da ta zemlja do danas nije dobila ni jednu od 1.23 milipna doza vakcina protiv korona virusa naruenih posredstvom mehanizma KOVAKS.

Ukazuje se da jo nije stiglo nita ni od priblino 900.000 doza koje je trebaloda budu nabavljene uz posredovanje EU.

Isporuke vakcina su bile najavljene za sredinu fabruara, ali je taj rok odavno probijem, pa politiari sada oprezno spominju mart kao novi termin za dobijanje vakcina.

A brojke se samo niu

Inae, u Bosni i Hercegovini je u protekla 24 sata registrovano 515 osoba zaraenih koronavirusom od 3.934 testirana uzoraka, a preminulo je 17 osoba, saoptili su danas entitetski zavodi za javno zdravstvo i distrikt Brko.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su 2.982 uzorka, od kojih je 314 pozitivno.

Preminulo je sedam ljudi, a do sada 2.638, preneo je Klix.ba.

Do sada je testiran ukupno 441.181 uzorak, a virus je potvren kod 83.441 osobe. Trenutno su aktivna 4.724 sluaja.

U Republici Srpskoj testirano je 870 laboratorijskih uzoraka, a virus je potvren kod 186 osoba. Preminulo je 10 ljudi.

Do sada su u Republici Srpskoj testirane 197.233 osobe i potvreno 42.426 sluajeva korona virusa, a preminule su ukupno 2.222 osobe. U Brko distriktu danas je registrovano 15 novih sluajeva zaraze korona virusom.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top