Ovde ste
Home > Automobili > Novi elektrini Hyundai mogao bi da “pomrsi raune” konkurenciji FOTO/VIDEO

Novi elektrini Hyundai mogao bi da “pomrsi raune” konkurenciji FOTO/VIDEO


Korejski proizvoa je predstavio novi elektrini model, Ioniq 5, koji je zasnovan na konceptu Hyundai “45”.Foto: Hyundai promo

Foto: Hyundai promo

Hyundai je na Sajmu automobila u Frankfurtu 2019. izloio elektrini koncept “45” koji predstavlja posvetu prvom produkcijkom automobilu korejskog brenda – modelu Pony iz 1975.

Nakon godinu i po debitovala je i serijska verzija, koja nosi oznaku Ioniq 5, a treba pohvaliti Hyundai koji je u velikoj meri zadrao retro, a istovremeno moderan dizajn spoljanjosti konceptnog vozila, to se ne deava tako esto u auto-industriji.

Foto: Hyundai promo

Foto: Hyundai promo

Pred nama je dakle potpuno novi elektrini hebek, koji je zahvaljujui pogonu na struju omoguio konstruktorima da izmeu prednje i zadnje osovine smeste veoma prostranu putniku kabinu.

Naime, Ioniq 5 ima meuosovinsko rastojanje od ak 3 metra, to je izvanredan rezultat ako se zna da je duina vozila svega 4.635 mm. Da je re o komfornom automobilu svedoi i podatak o irini koja iznosi 1.890 mm.

Hyundai Ioniq 5 je postavljen na velike, 20-inne aerodinamiki optimizovane alu felne, specijalno konstruisane za elektrine automobile.

Pogledajte promotivni video:

Hyundai Ioniq 5 ima jo neke zanimljive detalje, kao to su kvake uvuene u panele vrata, to je doskora bilo rezervisano samo za luksuzne automobile ili Tesline elektrine modele, dok e na nekim svetski tritima, gde je to zakonom dozvoljeno, umesto spoljnih retrovizora biti postavljene male kamere usmerene unazad.

U veini zemalja sveta automobil e ipak moi da se narui samo sa klasinim retrovizorima, kao to je prikazano na vozilu sa promotivnih fotografija.

Foto: Hyundai promo

Foto: Hyundai promo

Kada je re o unutranjosti automobila, Ioniq 5 ima potpuno ravan pod zahvaljujui posebnoj mehanikoj platformi namenjenoj Hyundai modelima na struju.

Na taj nain, putnici e imati maksimalan komfor, naroito u pogledu prostora za noge.

Osim toga, centralna konzola sa naslonom za ruke konstruisana je tako da moe da se pomera unazad i do 140 mm. Hyundai to istie kao prednost na uskim parking mestima, u sluaju da voza mora da izae iz automobila kroz vrata suvozaa, i obratno.

Foto: Hyundai promo

Foto: Hyundai promo

Kupce ovog vozila obradovae i prilino veliki prtljanik ija je zapremina 531 litar. Prostor za odlaganje stvari moe se obaranjem naslona sedita proiriti do skoro 1.600 litara.

Ioniq 5 ima jo jednu prednost u odnosu na modele sa konvencionalnim pogonskim sistemima. Naime, ispod “haube” se nalazi dodatni prostor za sitnice koji varira od 24 litra u sluaju verzije sa pogonom na sva 4 toka, do 57 litara u varijanti modela sa zadnjim pogonom.

Foto: Hyundai promo

Foto: Hyundai promo

“Kokpit” je praktino u potpunosti didgitalizovan, pa komandnom tablom dominiraju dva 12-inna ekrana, od kojih je onaj ispred vozaa zamena za klasinu instrument tablu, dok centralni opsluuje multimedijalni sistem vozila.

Slino reenje smo viali na novijim Mercedesovim modelima.

Foto: Hyundai promo

Foto: Hyundai promo

Hyundai e kupcima ponuditi dve opcije pogonskih baterija, manja je kapaciteta 58 kW, a vea 72,6 kWh (77,4 kWh kod modela za ameriko trite).

Verzija sa manjom baterijom i jednim elektromotorom od 170 KS (125 kW) i 350 Nm u stanju je da potera Ioniq 5 do stotke za 8,5 s.

Ukoliko se odluite za varijantu sa dva motora i pogonom na sva 4 toka, ukupna kombinovana snaga iznosi 235 KS (173 kW), a maksimalni obrtni moment 605 Nm. U tom sluaju, auto ubrzava 0-100 km/h za 6,1 s.

Foto: Hyundai promo

Foto: Hyundai promo

Navedene brojke se odnose samo na opcije sa manjom baterijom. Ako kupac izabere veu, u varijanti sa jednim elektromotorom i zadnjim pogonom Hyundai Ioniq 5 raspolae sa 218 KS (160 kW) i 350 Nm, a auto od 0 do stotke stie za 7,4 s.

Najsnanija i najstartnija verzija je ona sa baterijom od 72,6 kWh, dva motor i pogonom na sve tokove. Ovaj automobil ima ukupno 306 “konja” (225 kW) i ubrzava do 100 km/h za samo 5,2 s.

Inae, kod svih verzija modela Ioniq 5 maksimalna brzina je ograniena na 185 km/h.

Foto: Hyundai promo

Foto: Hyundai promo

Hyundai nije saoptio definitivne podatke o autonomiju u vonji, ali je istakao da u varijanti sa zadnjim pogonom i veom baterijom, Ioniq 5 moe da pree do 480 km.

Na brzom punau snage 350 kW, baterija se od 10 do 80% kapaciteta moe dopuniti za 18 minuta. Ukoliko vam se uri, dovoljno je da na istom punjau provedete samo 5 minuta, pa da se bezbrino vozite narednih 100 km.

Foto: Hyundai promo

Foto: Hyundai promo

Ioniq 5 u evropske prodajne salone stie polovinom ove godine, a cene e biti saoptene naknadno.

Kako se navodi, ovo je samo prvi u seriji novih Hyundai modela na struju koji e se prodavati pod oznakom podbrenda Ioniq. Vei, SUV model, Ioniq 7 planiran je za 2024. godinu.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top