Ovde ste
Home > Automobili > Poglavica irokija: Prestanite da koristite ime naeg plemena za vae automobile

Poglavica irokija: Prestanite da koristite ime naeg plemena za vae automobile


Vrhovni poglavica plemena iroki zatraio je od proizvoaa automobila Jeep da vie ne koriste oznaku “Cherokee” na svojim terencima.Foto: Jeep

Foto: Jeep

Jeep Grand Cherokee je bestseler ove amerike marke, dok je Jeep Cherokee treći najprodavaniji model brenda.

Ameriki proizvoa nedavno je predstavio redizajniranu verziju vozila Grand Cherokee, a kompanija prodaje SUV vozila na kojima je naziv plemena amerikih starosedelaca ve nekih 45 godina.

“Mislim da je dolo vreme i za korporacije i za timove u kolektivnim sportovima u ovoj zemlji da povuku iz upotrebe imena, slike i maskote amerikih starosedelaca koje koriste za svoje proizvode i sportska takmienja. Siguran sam da je to to ine dobronamerno sa njihove strane, ali nama se ne odaje poast tako to ete ime naeg plemena izlepiti po bokovima automobila”, rekao je ak Hoskin mlai, vrhovni poglavica irokija u pisanoj izjavi koju je objavio Car and Driver.

“Imena naih automobila su paljivo birana i koriena tokom godina kako bi se odala poast i slava amerikim starosedecima zbog njihove plemenitosti, junatva i ponosa”, odgovorili su iz kompanije Jeep.

“Mi smo vie nego ikad posvećeni potovanju i otvorenom dijalogu sa vrhovnim poglavicom Hoskinom”, dodaje se u izjavi amerikog proizvoaa automobila.

Foto: Jeep

Foto: Jeep

Sa svoje strane, Hoskin je rekao da ne vidi bilo kakav aranman koji bi mu bio prihvatljiv da Jeep nastavi da koristi ime plemena na svojim vozilima.

“To je jedna od najvrednijih stvari. To je deo naeg identiteta”, rekao je u intervjuu za CNN Business.

Car and Driver je ovo pitanje pokrenuo nakon to je nekoliko drugih kompanija i sportskih timova najavilo promene svojih naziva i logotipa koji eksploatiu etnike stereotipe kada su u pitanju ameriki starosedeoci.

Prolog leta, vaingtonski Redskinsi (Crvenokoci) objavili su da će odustati od svog dosadanjeg imena i nazvati se samo fudbalskim timom Vaingtona. Nekoliko meseci kasnije, bejzbol tim Klivlend Indijans najavio je takoe da će promeniti svoje ime.

Foto: Jeep

Foto: Jeep

Jeep Cherokee je prvi put predstavljen 1974, dok se Grand Cherokee, modernijeg izgleda, pojavio 1993.

Model Cherokee je u SAD promenio ime 2001. godine, ali je taj naziv ponovo vraen 2013. na novoj generaciji ovog automobila.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top