Ovde ste
Home > Zdravlje > Istine i ZABLUDE o IMUNITETU! Lekar objašnjava KAKO ga OJAČATI i koji VITAMIN je PRESUDAN!

Istine i ZABLUDE o IMUNITETU! Lekar objašnjava KAKO ga OJAČATI i koji VITAMIN je PRESUDAN!


Za neke ljude i mleko može da bude problematično kada je reč o imunitetu, zapravo, za čak polovinu njih to može da bude problem zbog proteina kazeina koji sadrži, a koji nije prijatelj creva, kaže za RTS imunolog prof. dr Borislav Kamenov.

– Problematični su i šećer i trans masne kiseline, dakle slatkiši, veštački zaslađivači, lsnato testo, margarin… sve je to tragično loše. Masnoća iz putera je zdrava, a kazein možete da izdvojite tako što ćete ga staviti u šerpu da vri i pokupiti penu. Izbegavajte hibridne žitarice poput pšenice (osim stare sorte), ječma i raži, a birajte heljdu, proso, leneno i susamovo seme – navodi prof. dr Borislav Kamenov.

Shutterstock

Šećer remeti imunitet

Korekcija ishrane je najvažnija, a probiotici, mada su izuzetno korisni, nemaju efekta ako kontinuirano nastavljamo da “trujemo” creva, dodaje profesor. Ipak, kako možemo da znamo da smo se “otrovali”?

– Da smo puni toksina primetićemo po jeziku koji je bele boje, po aknama, ekcemu, po tome što nam preskače srce, što imamo policistične jajnike. Jedno rečju strada sve živo, a takve osobe kada obole od kovida imaju strašne posledice. Ako se uvedu sve potrebne mere, kod pacijenata za mesece dana može da se prilično popravi stanje – objašnjava dr Kamenov.

Printscreen You Tube/RTS

Prof. dr Borislav Kamenov, imunolog

Najčešće zablude o imunitetu:

* Imunit se brzo može poboljšati suplementima

* Uzimanje velikih količina vitamina C je presudno za dobar imunitet

* Trajni imunitet se gradi samo u prvih nekoliko života

* Ko nema antitela uopšte nije zaštićen

– U vitamin C svi veruju i mnogi ga uzimaju, te ga nije potrebno posebno isticati, ali ako jedete dovoljno voća i povrće, ne treba vam vitamin C. Među korisne suplemente treba ubrojati omega 3 masne kiseline, vitamin D, cink, slen, folnu kiselinu, kao i probiotike – sugeriše dr Kamenov.

Shutterstock

Vitamin C je vaažan, ali ne i jedini prijatelj imuniteta

Imunitet se stiče i gradi čitavog života, a onaj stvoren u prvih nekoliko godina života se bazira na vitaminu D. Zato deca nemaju koronu, smatra imunolog.

– Antitela nisu jedina koja nas štite u susretu sa koronom, postoji i drugi tip odgovora, odnosno postoji takozvani ćelijski imunitet. Antitela zaustavljaju virus tako što se vezuju se za njegov protein sprečavajući prodor u ćeliju. Međutim, kada su ćelije inficirane, organizam mora da tu ćeliju ubije, a to rade odbrambene “ćelije ubice”. Dobro je kad je inficiranih ćelija malo, međutim kada ih je mnogo, onda pacijenti skloni burnim reakcijama razvijaju citokinsku oluju u kojoj može da strada i sam pacijent. Tada kažemo da je imuni odgovor kasno stigao – opominje prof. dr Borislav Kamenov.

Istine o imunitetu:

* Neki antibiotici imaju imunomodulatorno dejstvo (zato uz njih treba uzimati probiotike)

* U ishrani bi trebalo da bude dosta antioksidanata

* Dobar nivo vitamina D je jedan od najvažnijih faktora imuniteta

* Za dobro stanje imuniteta važno je očistiti organizam od štetnih materija

Pixabay

Redovno se sunčajte za više vitamina D

– Najjači antioksidanti su selen, balkar, vitamin D, E, C, flavonoidi, folna kiselina, jod, kalijum. Mnogi ljudi se sunčaju, ali se ujedno i truju, te se vitamin D troši na detoksikaciju. Sa njim se u suplementaciji ne može preterati jer se višak izbacuje putem mokraće, a preporučene doze su  10 hiljada jedinica za starije, pet za mlade, a za sve ostale dve do tri. Treba ga uzimati u obliku vitamin D3, to je onaj koji dobijamo od sunca – savetuje dr Kamenov.

Kada je reč o štetnim materijama, odnosno detoksikaciji, nijedna od metoda ili sredstava (zeolit, šejkovi od zlenog povrća, alge, glutamin…) neće dati rezultate ako ne promenite način ishrane.

– Sve navedeno je korisno, ali je najvažnije da se organizam ne zagadi. Zeolit i aktivni ugalj vezuju krupne molekule koji su štetni, ali i nutritivne elemente, te je važno da se ne koriste duže od tri dana. Treba da vidite šta vam smeta od onoga što jedete… Probiotik je odlično sredstvo za ćišćenje, on je najmoćniji saradnik da ćelije ne propuštaju otrove, ali možete da ispirate creva koliko god hoćete, suštinski problem je zagađenje i taj proces mora da se zaustavi – poručuje prof. dr Borislav Kamenov.

Za POSPANOST je krivac PROLEĆNI UMOR, a spas je u ove TRI STVARI!

Narodni NAPITAK protiv KAŠLJA i BRONHITISA! ČUDOTVORNI recept pomaže kod mnogih BOLESTI PLUĆA!

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top