Ovde ste
Home > Život > Zabrana skela mnogo će koštati meštane Taraša, postoje dve opcije za rešenje problema

Zabrana skela mnogo će koštati meštane Taraša, postoje dve opcije za rešenje problema


Zabrinuti za sudbinu skele, stotinak poljoprivrednih proizvođača iz sela Taraša okupilo se kraj reke pokušavajući da nađu rešenje kojim bi se omogućio dalji rad skele.

“Mladi sam poljoprivrednik, odlučio sam ostati u svom selu i obrađivati sa svojim ćaletom nekih stotinka hektara sa one strane Tise i svoj put od nekih deset minuta preko ove skele zameniti za četri sata preko Elemira i Zrenjanina da bi stigli do svojih njiva”, kaže Dejan Ružin, poljoprivrednik iz Taraša.

Prve kuće u Tarašu podignute su pre osam vekova, a skela duže od dva veka spaja obale reke Tise.

“U jednom danu u sezoni skela pređe i do četrdeset puta, ova uredba što je stigla donosi nam mnogo veće troškove, to će biti milionski troškovi, to mi sami ne možemo da podnesemo”, ukazuje Goran Mijatov, predsednik skelarskog udruženja u Tarašu.

Dve opcije postoje za rešenje problema 

Boža Marinković, poljoprivrednik iz Taraša, objašnjava da kalkulacija pokazuje vrlo visoke troškove.

“Kad počne sezona, tu će biti četrdeset do pedeset traktora koji moraju ići okolo ako skela ne radi, znači svaki traktor po dvadeset do trideset litara nafte kada potroši dolazimo do činjenice da 1.500 litara nafte trošimo samo u jednom pravcu da stignemo do njiva i toliko do nazad”, dodaje Boža Marinković.

Grad Zrenjanin je i do sada pomagao oko održavanja skele, sada pokušava da pronađe rešenje za dalji rad.

“Dva ipo miliona dinara na godišnjem se nivou izdvajalo u funkcionisanje skele. Grad Zrenjanin u ovom trenutku razmatra dve mogućnosti to je ili kupovina broda ili iznajmljivanje broda sa posadom”, navodi Aleksandar Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.

Na ovoj skeli snimljeni su brojni filmovi, veliki Transport, Salaš u malom ritu, Konji vrani pa meštani veruju da će ona i u buduće spajati na ovom mestu Banat i Bačku.Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top