Ovde ste
Home > Ekonomija > Ko e biti najvei dobitnici uvoenja evra u Hrvatskoj?

Ko e biti najvei dobitnici uvoenja evra u Hrvatskoj?


Zagreb — Hrvatska moe uvesti evro najranije 1. januara 2023. godine, a najvee prednosti mogle bi da imaju kompanije orijentisane na izvoz u to podruje.


Izvor: Poslovni.hr

Foto: Depositphotos, viperagp

Foto: Depositphotos, viperagp

To je reeno na konferenciji “Jednostavno o evru” u organizaciji studentskog udruenja Finansijski klub u Zagrebu.

“Hoe li Hrvatska ui u evrozonu 1. januara 2023. ili godinu ili dve kasnije, zavisi od toga kada emo ispuniti nominalne kriterijume konvergencije”, izjavio je guverner Boris Vuji podsetivi da je Hrvatska prolog leta ula u Evropski valutni mehanizam II (ERMII), prenosi Poslovni.hr.

Guverner je istakao da ERM II trai od lanica da provedu najmanje dve godine unutar mehanizma.

Ako uspe da zadovolji nominalne uslove konvergencije tzv. kriterijume iz Mastrihta – stabilan kurs, stabilne kamatne stope, deficit budeta i nivo javnog duga, zemlja u ERM II moe da provede neogranieno vreme.

Osvrnuo se na istraivanje da graani kod uvoenja evra najvie strahuju od pada standarda zbog rasta cena. Istraivanja u zemljama koje su uvele evro pokazuju da to nije opravdan strah jer su u godini uvoenja evra cene u proseku porasle 0,23 odsto boda.

Ministar privrede Tomislav ori rekao je da bi potencialno najvei dobitnici od uvoenja evra mogli biti izvoznici s obzirom na nestanak valutnog rizika. Istakao je da uvoenje evra nije cilj sam po sebi ve se radi o vrlo dobrom alatu za dugoroan ekonomski rast i razvoj.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top