Ovde ste
Home > Ekonomija > Pada odluka o radu kafia; Mediji: Dve mogunosti u igri?

Pada odluka o radu kafia; Mediji: Dve mogunosti u igri?


Beograd — Novim merama omoguen je rad svim delatnostima osim ugostiteljima.


Izvor: Blic

Foto: B92, J.J.

Foto: B92, J.J.

Kako “Blic” saznaje, sredinom nedelje odrae se sastanak predstavnika grada Beograda sa Vladom, na kome e se razmotriti pod kojim uslovima je mogue otvaranje ugostiteljskih objekata.

Ovaj sastanak e prethoditi sednici Kriznog taba, koja je zakazana za sredu u 8 asova.

Razmatrae se nekoliko modela rada restorana i kafia, od kojih su najizglednija dva modela: skraeno radno vreme ili posebne mere koje bi propisivale koliko ljudi i na kojoj udaljenosti moe da bude u objektu.

Ukoliko odluka bude pala na skraeno radno vreme, gotovo je nemogue da ono bude posle 18 asova. Moglo bi biti samo jo krae. Meutim, izglednije je da e biti propisane posebne mere, kao to je to sluaj s frizerima ili objektima poput spa centara, teretana.

Posebne preporuke e biti rastojanje meu gostima. Kako Blic saznaje, to e biti vea kvadratura od one koja je ranije bila meu merama i iznosila je etiri kvadrata.

I oni koji se zalau za otvaranje ugostiteljskih objekata smatraju da je restrikcija da jedna osoba boravi na devet kvadrata, kao u sluaju zanatskih radnji, ili ak jedna osoba na 16 kvadrata, kao u sluaju fitnes centara neophodna kako bi se mogunost prenosa virusa gotovo onemoguila.

Prema saznanjima, rastojanje bi moglo da bude devet kvadratnih metara kao to je trenutno propisano za frizerske salone.

Ipak, i dalje najvea prepreka je medicinski deo Kriznog taba, iji je jedan od najglasnijih zahteva je od poetka epidemije u Srbiji bio zatvaranje upravo ugostiteljskih objekata. Kafii i restorani su oznaeni kao “najvee leglo virusa gde se on i najlake prenosi”.

I posle najnovijih mera kojima je dozvoljen rad praktino svima osim trnim centrima i ugostiteljskim objektima, epidemiolog i lan Kriznog taba Predrag Kon rekao je da je medicinski deo Kriznog taba imao jasan stav da bi sve trebalo da bude zatvoreno najmanje 14 dana.

“Meutim, imamo takozvani ekonomski diktat, i to jesu injenice koje ne mogu da se prenebregnu. Za svega dva dana stiglo je 85 jasnih pritubi i molbi za izuzee”, rekao je Kon za medije.

Ipak, s druge strane, injenica jeste da je itava jedna delatnost na rubu egzistencije. Najglasniji u zahtevima da se otvore ugostiteljski objekti su predstavnici Beograda. Zamenik gradonaelnika Goran Vesi naglasio je da je bolje dozvoliti rad u kontrolisanim uslovima i gde inspekcija moe da proverava mere nego da se drutveni ivot seli u stanove gde nema kontrole.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top