Ovde ste
Home > Vesti > Nizom manifestacija seanje na rtve NATO-a

Nizom manifestacija seanje na rtve NATO-a


Beograd — U Srbiji e danas nizom manifestacija, polaganjem cvea i venaca i odavanjem pote nastradalima, biti obeleena 22. godinjica poetka vazdunih napada NATO.


Izvor: FoNet

EPA-EFE/Dejan Tasic

EPA-EFE/Dejan Tasic

Napad na teritoriju tadanje SR Jugoslaviju se od 2015. godine zvanino obeleava kao “poetak NATO agresije”.

U kampanji su uestvovale snage 19 zemalja Zapada, a akcije iz vazduha, koje su trajale 78 dana, izvedene su bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, tokom vazdunih napada nastradao je 1.031 pripadnik vojske i policije i oko 2.500 civila, od kojih osamdestdevetoro dece, a tee i lake je ranjeno oko 6.000 civila i 5.173 vojnika i policajaca.

U noi izmeu 22. i 23. aprila NATO je bombardovao i zgradu Radio-televizije Srbije kada je poginulo 16 zasposlenih u RTS.

Prema zvaninim podacima, 25 graana dveju republika se i dalje vode kao nestali.

Vazduni napadi trajali su 11 sedmica, evidentirano je oko 2. 300 udara u kojima je ispaljeno i baeno 22.000 tona razliitih projektila, ukljuujui i vie od 30.000 kasetnih bombi, a kao posledice su, osim brojnih ljudskih rtava, ostali teko su oteenivojni objekti, infrastruktura – putevi, pruge, mostovi, fabrike, kole, pojedine zdravstvene ustanove, desetine vojnih postrojenja i radara, ali i civilnih radio i TV predajnika, meu kojima i toranj na Avali, koji je sruen 29. aprila.

Procena materijalne tete prouzrokovane na unitenim i oteenim objektima i infrastrukturi nikada nije zvanino objavljena, a u javnosti su pominjane brojke od nekoliko desetina pa sve do 100 milijardi amerikih dolara.

Vojska tadanje SRJ jednim od svojih najveih uspeha u odbrani teritorije i graana dveju republika koje su inije tadanju Jugoslaviuju, smatra obaranje amerikog lovca-bombardera F-117A, takozvanog “nevidljivog”, kojeg je protivvazduna odbrana Vojske SRJ sruila 27. marta 1999. godine u atar sremskog sela Buanovci, to je ocenjeno kao “najvee ponienje ratnog vazduhoplovstva SAD i NATO”.

Vazduni napadi okonani su potpisivanjem tzv. Kumanovskog sporazuma 9. juna 1999. posle koga je usledilo povlaenje snage vojske i policije sa Kosova, na ijoj teritoriji je uspostavljen civilna misija Ujedinjenih nacija (UNMIK).

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top