Ovde ste
Home > Vesti > Dugo oekivani izvetaj SZO: Sigurno nije pobegao iz laboratorije

Dugo oekivani izvetaj SZO: Sigurno nije pobegao iz laboratorije


Meunarodna ekspertska misija u Vuhanu, zakljuila je da je vrlo verovatno da je uzronik kovida 19 preao sa imia na ljude preko neke druge ivotinje.


Izvor: FoNet

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Gotovo potpuno je iskljuila mogunost da je virus “pobegao” iz neke laboratorije.

Struni tim je tezu o “posrednom domainu” virusa ocenio “verovatnom do vrlo verovatnom” dok je za tezu o “begu” virusa iz neke laboratorije napisao da je “malo verovatna” u dugooekivanom izvetaju tima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), iji je primerak nabavila francuska novinska agencija AFP pre zvanine objave, prenela je Hina.

Izvetaj meunarodne misije u Vuhanu je s velikim interesovanjem iekivano od odlaska tima iz Kine pre vie od mesec dana. Strunjaci veruju da je virus SARS-CoV-2, koji izaziva bolest kovid 19, potekao od imia.

Jedna od analiziranih mogunosti bila je da je virus direktno preao sa imia na oveka.

Prema konanom izvetaju strunog tima, ta mogunost je “mogua do verovatna”.

Prema strunom timu od svega je najverovatnije da je virus sa imia preao na neku drugu ivotinju koja je zatim zarazila ljude.

“Iako su najsrodniji virusi pronaeni kod imia, procenjuje se da je evolucijski razmak izmeu tih virusa i virusa SARS-CoV-2 nekoliko desetina godina, to upuuje na nedostajuu kariku”, navodi se u izvetaju.

“Varijantu da je virus preko posrednog domaina preao na ljude smatramo verovatnom do vrlo verovatnom”, navodi se, ali se ne objanjava koja bi to ivotinja mogla da ima ulogu u prenoenju virusa sa imia na oveka.

Izvetaj nije iskljuio zaleenu hranu kao put prenosa virusa, a radi se o omiljenoj tezi Pekinga, jer se ini da virus moe da preivi temperature ispod nule.

“Unos putem hladnih/prehrambenih kanala smatra se moguim”, pie u izvetaju.

Na kraju izvetaj je analizirao i ideju ‘bega’ virusa iz neke laboratorije, na primer iz Instituta za virusologiju u Vuhanu, ali se navodi da nema nijednog zapisa o postojanju nekog virusa slinog virusu SARS-CoV-2 u bilo kojoj laboratoriji pre decembra 2019. i istie da su u laboratorijama u Vuhanu na snazi visoki sigurnosni standardi.

“Laboratorija kao izvor pandemije smatra se veoma malo verovatnim”, pie u izvetaju.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top