Ovde ste
Home > Putovanja > U Grku uz PCR ili potvrdu: “Vakcinacija jedan od kljunih razloga poverenja”

U Grku uz PCR ili potvrdu: “Vakcinacija jedan od kljunih razloga poverenja”


Foto:  Kaan ULUER / Shutterstock

Foto: Kaan ULUER / Shutterstock

Graani Srbije e ove godine moi na letovanje u Grkoj uz potvrdu da su vakcinisani bilo kojom vakcinom ili uz negativan PCR ili brzi test, a grke granice e za nae turiste biti otvorene najverovatnije ve sredinom aprila, iako sezona zvanino poinje 14. maja, rekli su danas u Beogradu ministri truzma Srbije i Grke, Tatjana Mati i Haris Teoharis.

Grki ministar je na konferenciji za medije rekao da e njegova zemlja prihvatiti sve vakcine, ukljuujui i kinesku i rusku, iako one jo nisu prihvaene na nivou EU.

Teoharis je kazao da za decu do 10 godina nije potrebna vakcina, niti PCR test, a za stariju od 10 godina potreban je negativan test.

Kako se tokom leta ne bi stvarale guve na grkim granicama, Teoharis je najavio da e, osim graninog prelaza sa Bugarskom, njegova zemlja otvoriti jo dva grania prelaza sa Severnom Makedonijom za dolazak turista iz Srbije.

Poznati uslovi ulaska u Grku: Prihvaene kineska i ruska vakcina

Grki ministar je najavio i da e Grka od maja poeti vakcinaciju svih svojih radnika iz turistikog sektora kako bi zdravstvena bezbednost bila obostrana.

Istakao je da se vakcinacija u Grkoj odvija dobro, da imaju oko 1.000 vakcinalnih centara u zemlji, ali da i dalje ne prednjai u svetu i Evropi po broju vakcinisanih kao Srbija.

Ministri Mati i Teoharis potpisali su danas u Beogradu Zajedniku izjavu o saradnji dva minstarstava tokom i posle pandemije korona virusa kojom je, kako su kazali, formalizovan obostrani interes da se uprkos zdravstvenoj krizi odri sektor turizma.

Foto: Shutterstock / Nataliya Nazarova

Foto: Shutterstock / Nataliya Nazarova

Mati je najavila da e u narednom periodu biti potpisan i poseban memorandum sa grkim Ministrstvom za digitalnu upravu o priznavanju naih digitalnih sertifikata i potvrda o vakcinaciji ili negativnim testovima.

Istakla je da dva ministarstva ine sve kako bi se putovanja ove godine najpre odvila bezbedno.

“Jasno je da ove godine neemo moi da putujemo kako smo navikli prethodnih godina, ali nain putovanja ove godine bie adekvatan u odnosu na epidemioloku situaciju i broj vakcinisanih”, rekla je Mati.

Odlueno pod kojim uslovima deca mogu da uu u Grku

S obzirom da je, dodaje, Srbija lider u Evropi i svetu po broju vakcinisanih to znaajno, kako kae, olakava pregovore u vezi sa putovanjem naih graana u druge zemlje.

“To je jedan od kljunih razloga to nam se ukazuje poverenje i mogunost naim graanima da putuju u Grku”, istakla je Mati.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top