Ovde ste
Home > Ekonomija > Brnabi o frilenserima: Cilj zatita ugroenih i olakanje obaveza

Brnabi o frilenserima: Cilj zatita ugroenih i olakanje obaveza


Premijerka Ana Brnabi razgovarala je sa predstavnicima frilensera o ureenju poreskih obaveza frilensera i predstavila reenje koje je izradio tim vlade.


Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug, Strahinja A

Foto: Tanjug, Strahinja Aimovi

Brnabi se odvojeno sastala sa predstavnicima Udruenja frilensera i preduzetnika Srbije i sa predstavnicima Udruenja radnika na internetu, saopteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka Brnabi istakla je da je cilj reenja koje je izradio tim vlade, pre svega zatita socijalno najugroenijih kategorija i maksimalno olakanje obaveza, uz ouvanje poreskog sistema Republike Srbije.

Brnabi je rekla u razgovoru da je, na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vuia, Vlada oformila tim koji je radio na ovom predlogu reenja, vodei se pre svega ciljem da niko ne bude egzistencijalno ugroen, a da, sa druge strane, zakonske obaveze prema dravi budu ispunjene, kao i da pravila za budui period budu potpuno jasna.

Kako je saopteno, predstavnici Udruenja frilensera i preduzetnika Srbije rekli su da e se izjasniti o predlogu Vlade u naredna 24 asa, dok su predstavnici Udruenja radnika na internetu ostali pri ranijem stavu da i frilensere koji su zaraivali vee iznose treba retroaktivno osloboditi plaanja svih poreskih obaveza nastalih pre 14. oktobra 2020. godine.

Kako je saopteno, model koji je Vlada Srbije ponudila predstavnicima frilensera, podrazumeva nekoliko velikih pogodnosti za reavanje dugovanja, a pre svega uvoenje neoporezivog iznosa od 219.600 dinara godinje, prema emu bi blizu 80 odsto frilensera bilo osloboeno plaanja bilo kakvih poreza i doprinosa.

Poreska uprava e, dodaje se, takoe utvrditi iznos obaveze bez obrauna kamate za period pre donoenja reenja, a poreske obaveze e se moi platiti u periodu od ak 10 godina.

Brnabi je pojasnila da model takoe obuhvata da e svim radnicima na internetu, bez obzira na delatnost, biti priznati normirani trokovi u visini od 43 odsto ostvarenih prihoda (ukljuujui i neoporezivi iznos), ime se jo dodatno umanjuje utvreni iznos obaveze.

Prema predlogu Vlade Srbije, ubudue, od 1. oktobra ove godine, priznavae se normirani trokovi u fiksnom iznosu od 18.300 dinara meseno, na koje se nee plaati nikakvi porezi i doprinosi, ime e mnogo vei broj ljudi moi da, bez ikakvog optereenja, ostvari dodatne prihode.

Takoe, prihvaen je i predlog da se porezi i doprinosi, od 1. oktobra, obraunavaju kvartalno, umesto na mesenom nivou.

Dananjim sastancima u Vladi Srbije prisustvovali su i predstavnici Ministarstva finansija i direktorka Poreske uprave Dragana Markovi.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top