Ovde ste
Home > Ekonomija > EU opredelila 78 miliona evra za preduzea u Srbiji

EU opredelila 78 miliona evra za preduzea u Srbiji

Fallback Image


Beograd — Evropska unija je opredelila 78 miliona evra finansijske pomoi za mala i srednja preduzea, izjavila je zamenica efa Delegacije EU Mateja Nori tamcar.


Izvor: Tanjug

Foto: VAKS-Stock Agency, Shutterstock

Foto: VAKS-Stock Agency, Shutterstock

To je paket na kome se radi u okviru zajednikog programiranja sa Vladom Srbije, dodala je.

Kako je saoptio EU info, na panelu u okviru dvodnevnog MSP foruma, Nori tamcar je precizirala da je taj paket deo veeg paketa od 93 miliona evra, koji je EU stavila na raspolaganje za borbu protiv Kovida-19 i njegove ekonomske posledice.

“Dalje reforme, i ne samo ekonomske reforme koje bi mogle prve da nam padnu napamet kada govorimo o poslovnom okruenju ve i reforme vie politike prirode kao to su pravosue i vladavina prava, sve idu ruku pod ruku”, navodi Nori tamcar.

Ona kae da je optimistina uprkos svim izazovima.

Nori tamcar je rekla da je pomo EU ovom sektoru vidljiva kroz finansiranje inovacija i podrku malim i srednjim preduzeima u ruralnim krajevima preko programa EU PRO.

Na istom panelu, ef regionalnog predstavnitva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonci rekao je da je EIB do danas investirala vie od 4,2 milijarde evra za mala i srednja preduzea na Zapadnom Balkanu, to je ini jednom od vodeih finansijskih institucija u regionu.

Time je, prema njegovim reima, podrano vie od 28.000 preduzea.

“Konkretno za Srbiju, EIB je investirala 2,3 milijarde evra, to je, prema naim procenama, pomoglo da se odri vie od 300.000 radnih mesta”, rekao je Bragonci.

Naveo je da Grupacija EIB pomae privredu kroz saradnju sa komercijalnim ili nacionalnim bankama koje nude povoljnije uslove za mala i srednja preduzea, u smislu niih kamatnih stopa ili duih rokova dospea.

“Evropski investicioni fond prua kreditne garancije, uglavnom za kapitalne investicione projekte, obrtni kapital, istraivanje, razvoj i inovacije”, kae Bragonci.

Tema dvodnevnog MSP foruma, u organizaciji In Store portala, uz medijsko partnerstvo nedeljnika NIN, jeste kako malim i srednjim preduzeima pomoi da se izbore sa izazovnim periodom pandemije Kovida-19.

Najavljeno je da e naredni panel biti odran sutra.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top