Ovde ste
Home > Vesti > Evo i “packe” EU: “Jedno od najmranijih poglavlja moderne evropske istorije”

Evo i “packe” EU: “Jedno od najmranijih poglavlja moderne evropske istorije”


Podgorica — Evropska unija odbacuje i osuuje svako poricanje, relativizaciju ili pogreno tumaenje genocida u Srebrenici,


Izvor: FoNet

jorisvo/depositphotos

jorisvo/depositphotos

To je u ponedeljak saoptila portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez, povodom komentara crnogorskog ministra Vladimira Leposavia o Srebrenici, javlja RTCG.

“Prole godine obeleili smo 25. godinjicu genocida u Srebrenici, jednog od najmranijih poglavlja moderne evropske istorije. Krajnje je vreme da svi politiki lideri u regionu predvode put u potovanju rtava i promociji pomirenja”, naglasila je Pisonero.

U Komisiji poruuju da je EU unija vrednosti, uz ocenu da su poricanje dobro dokumentovanih i utvrenih injenica o ratnim dogaajima, ukljuujući ratne zloine, ili revizionizam u suprotnosti sa najosnovnijim od tih vrednosti.

“Oekuje se da svaka zemlja koja tei pridruivanju EU potuje i promovie EU vrednosti demokratije, ljudskih prava, tolerancije i pravde. To ukljuuje postupanje sa rtvama genocida s krajnjim potovanjem i dostojanstvom”, zakljuila je Pisonero.

Leposavi je prole sedmice u parlamentu rekao da ne zna da li je postojala “genocidna namera 1995. u Srebrenici”, ve da samo moe da veruje presudi suda u Hagu koji je, kako je rekao, izgubio svoj legitimitet. On je kazao da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid kad se to i “nedvosmisleno utvrdi”.

Zbog te izjave ve su reagovale SAD i Velika Britanija.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top