Ovde ste
Home > Ekonomija > Galopirajua gradnja industrijskih i stambenih kompleksa prodire plodna polja

Galopirajua gradnja industrijskih i stambenih kompleksa prodire plodna polja


Islamabad — Pakistanski ekolozi upozoravaju na opasni fenomen pretvaranja poljoprivrednih i umskih povrina u betonske komplekse.


Izvor: Agencija Anadolija

Foto: Shutterstock/Naqash112

Foto: Shutterstock/Naqash112

Galopirajua izgradnja stambenih kompleksa u Pakistanu prodire plodna poljoprivredna polja, a zabrinuti ekolozi upozoravaju da bi to moglo imati vieslojne efekte na prehrambenu sigurnost u Pakistanu, pie Agencija Anadolija (AA).

Brzi rast broja stanovnitva i rastue stambene potrebe u Pakistanu ve su doslovno pretvorile velike delove zelenih povrina u velikim gradovima i u manjim distriktima u betonske dungle. To je u poslednjih nekoliko godina izraeno i u provincijama Pandab i Sindhu koje se smatraju glavnim proizvoaima hrane u Pakistanu.

Stojei izvan zatvorene eme stambenog kompleksa u severnom pakistanskom selu, koje je od centra grada Faisalabada udaljeno desetak kilometara, teko je zamisliti da su moderne vile izgraene na poljoprivrednim poljima na kojima su do pre nekoliko godina uzgajane penica, eerna trska i druge sezonske kulture i povre, a ta polja su bila i izvor hrane za mnoge ivotinjske vrste.

To je jedan od stotina slinih stambenih kompleksa u i oko centra tekstilne industrije u Pakistanu koji su nedavno izgraeni na plodnim poljoprivrednim poljima i vonjacima.

“Stotine poljoprivrednika su proteklih godina prodali svoje posede graditeljima nekretnina, to je rezultiralo nicanjem mnogih ovakvih otmenih vila u gradu i oko njega”, kazao je za AA Nadim ahid, metanin sela nadomak Faisalabada.

On je kazao da se poljoprivrednicima nude i trostruko vee sume novca od procenjene vrednosti zemljita i da je to veliko iskuenje za njih.

“Sada i ti poljoprivrednici, zajedno s nama metanima, kupuju penicu, brano, povre i drugu hranu u marketima”, kazao je ahid.

Pogledavi poljoprivrednike kako oru i pripremaju setvu na jednom od oblinjih polja, ahid je kazao da ne zna koliko jo dugo e se i ti preostali zemljoradnici moi opirati ponudama da polja daju u ruke graditeljima novih kvartova.

Situacija nije drugaija ni u glavnom gradu Pakistana Islamabadu, u komercijalnom seditu Karaiju, kulturnom sreditu Lahoreu i drugim gradovima u kojima su veliki delovi doskoranjih zelenih polja i uma pretvoreni u grozdove stambenih jedinica.

aukat Ali adhar, generalni sekretar Pakistanskog udruenja poljoprivrednika, kazao je da je u industrijske i stambene komplekse pretvoreno izmeu 20 i 30 posto plodnog zemljita u provinciji Pandab, koja podmiruje 65 posto ukupne potrebe za hranom u Pakistanu.

Samo u Lahoreu je u takve komplekse pretvoreno oko 70 posto poljoprivrednog zemljita, a sledi Gujrat u kojem je taj odnos na oko 60 posto.

“U Lahoreu je preostalih 30 posto plodnih polja sigurno samo iz sigurnosnih razloga jer se nalaze u blizini granice s Indijom i kao takva nisu pogodna za gradnju industrijskih i stambenih jedinica”, kazao je andhar. On je kazao da je izmeu 30 i 40 posto polja pretvoreno u industrijske i stambene centre i u drugim poljoprivrednim okruzima u unutranjosti Pandaba, poput Faisalabada, Gujranvale, eikhupure i Kasura.

andhar je kazao da je situacija jo uvek dobra kada su u pitanju poljoprivredni posedi u junom Pandabu i severnom Sindhu, koji zajedno trenutno proizvode vie od 50 posto penice, eerne trske i pamuka u Pakistanu.

Prehrambena sigurnost

Foto: Epa/ARSHAD ARBAB

Foto: Epa/ARSHAD ARBAB

Brza prodaja plodne zemlje i vladin “obeshrabrujui” odnos prema poljoprivrednicima dovee do ozbiljnih problema sa sigurnou hrane u narednim godinama, upozorio je adhar.

“Poljoprivreda vie nije profitni posao u zemljama poput Pakistana, gdje vlade nastoje da napune depove nekolicine, umesto da imaju koristi i ohrabruju itav poljoprivredni sektor”, kazao je adhar koji je posebno ogoren vladinom odlukom o uvozu penice kako bi se pripremila na moguu nedovoljnu etvu.

Istiui kako pakistanska vlada uvozi skupu penicu iz Ukrajine i Rusije, adhar je kazao da vlada nije spremna da daje taj novac za podrku lokalnim poljoprivrednicima.

“Vlada obeshrabruje poljoprivrednike, prisiljavajui ih da prodaju zemlju i trae druge poslove. Ako se ovaj trend ne revidira odmah, zapamtite moje rei, moraemo se suoiti sa ozbiljnim problemima sigurnosti hrane u narednim godinama”, upozorio je adhar.

Upitan treba li zabraniti prodaju poljoprivrednog zemljita u komercijalne svrhe, on je kazao kako se od poljoprivrednika ne moe oekivati da istrajavaju u zadravanju poseda kada im vlada ne nudi podsticaje, a zainteresovani kupci im nude veliki novac.

Ekspert za urbanizam iz Karaija Arif Hasan smatra kako je fenomen pretvaranja zelenih povrina u betonske komplekse potpuno nepotreban u Pakistanu.

“Izgradnja ovih stambenih kompleksa nema nikakve veze sa stambenim problemima u Pakistanu. Ovi objekti nisu namenjeni ljudima iz siromanih provincija, ve bogatim pojedincima koji to vide kao mogui nain za pranje novca ili ansu za investiranje”, kazao je Hasan.

U aprilu prole godine pakistanska vlada je objavila da nee postavljati pitanja o izvoru prihoda u sluajevima ulaganja u graevinsku industriju.

Ako vlada eli da rei stambeno pitanje, smatra sagovornik AA Hasan, onda moe da se okrene razvoju jeftinih stambenih programa za siromane, jer ima prostora za to, ak i u velikim gradovima.

Ouvanje sredine

Nedavno su na drutvenim mreama objavljeni snimci kamiona napunjenih trupcima oborenih stabala manga koja su poseena zbog gradnje stambenog kompleksa na severoistoku Multana, a ti snimci su izazvali kritiku i ogorenost meu ekolozima i brojnim graanima.

Multan je poznat kao pakistanski grad manga zbog uzgoja nekoliko vrsta tog voa, a posebno najtraenije sorte aunsa.

Ekolozi otro kritikuju i smatraju ozbiljnom pretnjom ekosistemu u regionu vladin ambiciozni plan za izgradnju novog grada na dva ostrva u Arapskom moru.

Na tri nautike milje zapadno od obale Karaija, ostrva Bundal i Bundu slue kao prirodni bedem protiv ciklona i cunamija, a poznati su i kao vano stanite stotinama hiljada ptica selica iz Sibira.

Vlada planira mostom da povee ostrva s obalom Karaija.

Sve se to dogaa dok vlada pakistanskog premijera Imrana Kana podie kredit za mnogo promovisani projekat sadnje milijardi stabala, koji ima cilj ublaavanje klimatskih promena i ekolokih problema s kojima se ta junoazijska nuklearna sila godinama suoava.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top