Ovde ste
Home > Ekonomija > Kako da smanjite raune za struju? Novi zakoni e vam u tome olakati VIDEO

Kako da smanjite raune za struju? Novi zakoni e vam u tome olakati VIDEO


Srbija troi 4,5 puta vie elektrine i toplotne energije nego proseno zemlje EU.


Izvor: B92, TV Prva

Foto: Printskrin, TV Prva

Foto: Printskrin, TV Prva

Zbog ove injenice, od danas u skuptinsku raspravu ulazi i novi, prvi zakon u Srbiji o energetskoj efikasnosti.

“Dugo smo ekali na nove zakone u energetskom sektoru kroz koje emo omoguiti graanima da sami mogu da proizvode elektrinu energiju i samim tim imaju nie raune, a isto tako i da sami delom uestvuju, a delom uz pomo drave i grada dobiju subvencije da urade izolaciju i zamene stolariju u svojim kuama i stanovima”, izjavila je za jutranji program Televizije Prva potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlovi.

Ona je istakla da Srbija baca 40 odsto vie elektrine energije od svojih komija iz regiona, to dalje znai i da su nai rauni za struju i grejanje vei.

“Kroz novi zakon o energetskoj efikasnosti pravimo upravu, kroz koju emo omoguiti graanima da u razliitim iznosima dobiju novac za zamenu prozora i vrata, 50 odsto e ii od uprave, drave i grada, a 50 odsto e obezbediti graani. U pitanju nije samo novac iz budeta, ve i iz raznih fondova, a procedura e biti najjednostavnija mogua, jer nije nam cilj da graani gube vreme po alterima skupljajui dokumentaciju, ve da to pre zamene stolariju“, rekla je Mihajlovieva.

Potpredsednica Vlade izjavila je da Srbija po prvi put dobija zakon o obnovljivim izvorima energije, koji e, izmeu ostalog, omoguiti da svako ko troi elektrinu energiju moe da bude i proizvoa.

“Hoemo da omoguimo da na svaki krov kue i stambene zgrade mogu da se stave solarni paneli. Ako ivite u zgradi, bie vam potrebna odluka stambene zajednice ili dela zajednice, zatim okvirni projekat za solarne panele koji se potom prikljuuju na postojee instalacije u stanu i kui i za toliko koliko se elektrine energije proizvede bie vam nii rauni. Kada niste kod kue, ta energije se i dalje proizvodi, odlazi u distributnivnu mreu i uva za naredni mesec. S jedne strane, koristite zelenu energiju, a s druge e vai rauni biti nii“, poruila je ona.

Podsetimo, Vlada Srbije usvojila je jue predloge etiri zakona – zakona o rudarstvu i geolokim istraivanjima, zakona o energetici, zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i zakona o obnovljivim izvorima energije.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top