Ovde ste
Home > Sport > Lotar Mateus bi razmislio, ako ga pitaju

Lotar Mateus bi razmislio, ako ga pitaju


Dugo je bio najbolji fudbaler kojeg Nemaka ima, ali i miljenik ute tampe.


SNIzvor: B92

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Lotar Mateus, ovek koji je jednom uveo Partizan u Ligu ampiona, mogao bi ak da postane i selektor Nemake.

A to bi bio obrt vredan filma.

“Dok se Karl-Hajnc Rumenige i ja budemo pitali neto u Bajernu, u ovom klubu Lotar Mateus nee moi da odrava ni travnjak”, rekao je legendarni Uli Henes 2002. godine. Henesa i Mateusa povezuje to to su uvek delili javnost.

Mateus je dvaput bio svetski fudbaler godine, odigrao je najvie utakmica za nacionalni tim i kao kapiten je odveo ekipu do titule svetskog prvaka 1990. godine. Sa druge strane, vaio je za enskaroa i miljenika ute tampe.

Veliku karijeru je okonao 2000. godine nakon uasnog Evropskog prvenstva u kojem su Nemci ispali ve u grupnoj fazi. Posle 150 utakmica za nemaki Elf, to nije bio hepi end. Mnogi su smatrali da je trebalo da se povue posle loeg Mundijala u Francuskoj 1998, da ve tada nije vie bio onaj stari.

Kratke trenerske stanice

Posle karijere u kopakama, poela je trenerska. Najpre ga je uzeo Rapid iz Bea. „Svetska fudbalska zvezda u Beu. To do tada, a ni posle toga nisam doiveo“, pria za DW Peter Klingmiler koji je onomad bio portparol Rapida.

Tradicionalni, ali skromni austrijski prvoliga je zbog prohteva novog trenera ak najmio sobe u jednom od najskupljih hotela u gradu. „Nae konferencije za tampu prenosio je i CNN“, sea se Klingmiler.

No Mateus je sa mladim timom bio tek osmi u austrijskom ampionatu i bio je otputen. Ni to nije prolo bez skandala. Mateus je tvrdio da mu se predsednik kluba petljao u sastav ekipe. „Uvek sam mislio da je Bajern zmijsko leglo, ali to nije nita u poreenju sa Rapidom“, rekao je Lotar Mateus posle otkaza.

Ni naredni angamani nisu bili dugi, premda je idui bio uspean. Mateus je uzeo ampionsku titulu sa beogradskim Partizanom i uveo tim u Ligu ampiona 2003. godine. Trenirao je onda Maarsku (2004-05), Atletiko Parenense u Brazilu (2006), pomagao ovaniju Trapatoniju u Salcburgu (2006-07), vodio Makabi Netanju u Izraelu (2008-09) i bugarski nacionalni tim (2010-2011).

Sve kratke stanice, esto burni rastanci uz iznoenje prljavog vea.

„Nije uvek bilo lako sa njim“, sea se Klingmiler. „Ali danas imamo dobar odnos i uvek se radujem kad Lotar uspe da svrati do Bea i nas iz Rapida.“ Tako ga konano vide i mnogi u Nemakoj. Mateus je u nedelju proslavio 60. roendan i odavno vie nije maina za proizvodnju tabloidnih naslova.

Od 2012. po televizijama sakuplja iskustvo kao struni komentator, i radi za televiziju Skaj. Tu vai za preciznog analitiara i posmatraa igre.

“Volim da pomaem”

Danas kae da je „sasvim zadovoljan“ ivotom u kojem se pet puta enio i etiri puta razvodio. Sa suprugom Anastasijom sada ivi uglavnom u Budimpeti. Nedavno se za magazin „51“, glasilo Bajerna u kojem je proveo najvei deo karijere, fotografisao sa kosaicom – pored je stajao Uli Henes.

A Henes kae da je ve idueg jutra zaalio kad je rekao o Mateusu da nema ta da trai u minhenskom klubu. „esto smo vikali jedan na drugog, ali obojica smo ljudi velikog srca, pa smo se mirili brzo jer smo znali da imamo isti cilj“, rekao je Mateus o dugogodinjem prvom oveku kluba Henesu.

Ba sada, oko ezdesetog roendana, kao da je nemaka fudbalska javnost sve oprostila Mateusu. Ili, bolje rei, on je to zasluio. Njegovo ime se pominje glasnije otkako je poznato da e se dugogodinji nacionalni trener Joahim Lev povui sa kormila reprezentacije nakon Evropskog prvenstva na leto.

„Mateus kao selektor – Lotare, zato da ne?“, citirao je tabloid Bild najveu nemaku legendu Franca Bekenbauera. On je trenirao Nemaku 1990. i opisuje Mateusa kao „svoju produenu ruku na terenu“ tih dana. „Sto posto“ bi bio dobar nacionalni trener Nemake, navija Bekenbauer.

A ta kae Lotar? On ne bi odbio, ako mu ponude posao. „Volim da pomaem. Ako bih imao oseaj da nadleni nepodeljeno stoje iza toga, onda bih razmislio“, rekao je za Skaj. „Ni Franc Bekenbauer nije hteo da postane selektor 1984, ali je na kraju pristao, tu je i odreeni pritisak. Ako ga osetim i bude pozitivan, i ja bih razmotrio“, uvijeno je rekao Mateus.

Istina, anse mu nisu velike. Dananji trener Bajerna Hanzi Flik je izgleda favorit rukovodstva fudbalskog saveza.

Kako god, do pre samo par godina bilo je nezamislivo i pominjanje Mateusovog imena u vezi sa klupom Nemake. Da se sada pominje samo potvruje da su nemaki fudbal i Lotar Mateus ponovo dobri drugari.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top