Ovde ste
Home > Kultura > Nagrada Nenadu Milkiću za roman “Kosti”

Nagrada Nenadu Milkiću za roman “Kosti”


Godišnju nagradu Udruženja književnika Republike Srpske za 2020. godinu dodeljena je Nenadu Milkiću za roman “Kosti”, prvu knjigu zamišljenog četvoroknjižja pod naslovom Pogrom, u autorskom izdanju.

Nenad Milkić u romanu Kosti pripovedački uverljivo, umetnički sugestivno i snažno prikazuje složene ratne prilike u Sarajevu, u periodu 1992–1995. godine.

Autor hrabro obrađuje tematiku kojoj u savremenoj srpskoj književnosti još uvek nije posvećena neophodna pažnja. Ratne strahote grada, koji iznutra razara sopstveno biće noseći tako u sebi osobine prokletoga grada Vavilona, Milkić dominantno prikazuje iz nacionalno neopterećenih, pripovedački neutralnih perspektiva, stavljajući u narativni fokus sudbinu nesrećnih pojedinaca čiji životi su nestali u vihoru nepredvidive balkanske istorije.

Ovo je roman koji na umetnički reprezentativan način prikazuje svu uzvišenost i bedu ljudskosti pa, iako pretežno obeležena nepojamnim strahotama, Milkićeva pripovedačka estetika mogla bi se sažeti u maksimu jednog od sporednih, a upečatljivih junaka njegovog romana, kaže žiri o ovom romanu.

Izvorni link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top