Ovde ste
Home > Ekonomija > Najki podneo tužbu zbog “satanskih patika”

Najki podneo tužbu zbog “satanskih patika”


Najki će podneti tužbu protiv bruklinskog umetničkog kolektiva MSCHF zbog kontroverznih “satanskih patika” koje u đonovima sadrže kap ljudske krvi.


Izvor: B92

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Patike koje koštaju 1.018 dolara, a na kojima se nalazi obrnuti krst, pentagram i natpis “Luke 10:18”, napravljene su modifikacijom već postojećeg modela “Nike Air Max 97”.

MSCHF je u ponedeljak pustio u prodaju 666 pari patika u saradnji sa reperom Lil Nas X-om, a prodate su za manje od jednog minuta.

Kompanija Najki tvrdi da je to kršenje pravila o zaštitnom znaku.

Crveno-crne patike su “puštene” od strane MSCHF-a u ponedeljak, što se poklopilo sa izbacivanjem poslednje pesme Lil Nas X-a, Montero (Call Me By Your Name). Pesma je izbačena u petak.

U spotu za pesmu, reper se spušta iz raja u pakao niz šipku za striptiz, a nosi upravo ove patike.

Gigant u industriji sportske opreme rekao je u prijavi da ne odobrava ovaj model patika i da ih nisu autorizovali, preneo je Bi-Bi-Si.

Najki traži od suda da spreči MSCHF da prodaje patike i spreči upotrebu prepoznatljivog logoa ove kompanije.

“MSCHF i njihove neautorizovane ‘satanske patike’ mogu da izazovu zbunjenost i navedu na povezivanje njihovih proizvoda i kompanije Najki”, navodi se u tužbi koju je podnela kompanija. “Zapravo, već postoje dokazi o značajnoj zabuni na tržištu, koji uključuju pozive na bojkot Najkija kao odgovor na proizvod koji je lansirao MSCHF, a koji su zasnovani na lažnim uverenjima da je kompanija Najki odobrila taj proizvod.”

U tužbi se citira i tvit popularnog influensera u svetu obuće “Saint-a”, koji je na društvenim mrežama najavljivao izlazak ovih patika na tržište.

I neki konzervativni političari su se pobunili, kao na primer guvernerka Južne Dakote Kristi Noem i još neki religiozni pratioci, koji su bili uvređeni dizajnom patika i zbog toga kritikovali repera i MSCHF na Tviteru.

Lil Nas X je na kritike odogovorio sa nekoliko mimova koje je podelio na svom Tviter nalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top