Ovde ste
Home > Ekonomija > Sud kaznio farmaceutsku kompaniju zbog obmane, platie i dravni regulator trita

Sud kaznio farmaceutsku kompaniju zbog obmane, platie i dravni regulator trita


Pariz — Sud u Pariz danas je francusku farmaceutsku kompaniju “Servie” proglasio krivom za nehotino ubistvo i obmanu zbog tableta za mravljenje “mediator”.


Izvor: Tanjug

Foto: Depositphotos/VadimVasenin

Foto: Depositphotos/VadimVasenin

Francuski sud kaznio je kompaniju globom od 2,7 miliona evra.

Francusko ministarstvo zdravlja saoptilo je da je najmanje 500 ljudi u Francuskoj umrlo od problema sa sranim zaliscima zbog izloenosti aktivnom sastojku leka „Mediator“, koji je povuen iz prodaje 2009. godine, prenosi Rojters pozivajui se na BFM TV.

Navodi se da je sud kaznio i francuskog regulatora za lekove ANSM sa 303.000 evra.

Sluba za odnose sa javnou kompanije “Servie” nije odmah odgovorila na zahteve Rojtersa za izjavu, a portparol ANSM je agenciji rekla je da ne moe trenutno da komentarie ovaj sluaj.

“Servie” je ranije priznao da je lek “meditor” imao ozbiljne posledice za neke pacijente i pristao je da obeteti neke rtve, ali je najavio i da e se boriti protiv netanosti i lanih navoda u vezi sa tim preparatom.

Nakon to je dobio dozvolu regulatora za primenu u terapiji dijabetesa, lek “mediator”, to je registrovano ime za hemijsku suspstancu benfluoreks, iroko je primenjivan kao sredstvo za suzbijanje apetita koje pomae ljudima da smraju.

Lek je povuen iz prodaje u paniji, Italiji i SAD oko deceniju pre nego to je povuen sa francuskog trita, navodi agencija.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top