Ovde ste
Home > Ekonomija > Veliki interes ekih privrednika za ulaganja u Srbiju

Veliki interes ekih privrednika za ulaganja u Srbiju


Beograd — Oko 50 privrednika iz Srbije i eke danas e u Privrednoj komori Srbije (PKS) razgovarati o moguoj saradnji.


Izvor: Tanjug

Foto:  Depositphotos, AndreyPopov

Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Razgovarae se o saradnji u oblasti mainske industrije, automobilske industrije, hemijske industrije, industrije prerade voda, zatite ivotne sredine, eleznikog saobraaja, ali i u oblasti turizma i uslunom sektoru.

To je izjavio direktor Sektora za strateke analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesovi koji je istakao to su srpska i eka komora uspele da organizuju biznis forum uprkos pandemiji, uz potovanje svih mera.

“Moemo da konstatujemo da postoji ogroman interes pre svega industrijskih ekih kompanija za saradnju sa naim kompanijama, kao i o razmatranju mogunosti njihovog investiranja”, rekao je Vesovi na konferenciji za novinare.

Kae da su u Beogradu prisutne kompanije iz oblasti mainske industrije, automobilske industrije, hemijske industrije, industrije za preradu voda, zatite ivotne sredine i alternativnih izvora energije, kompanije koje ulau u infrastrukturu, iz bankarskog i telekomunikacionog sektora, turizma i uslunog sektora.

Vesovi istie da danas u Srbiji posluje vie od 200 kompanija sa veinskim ekim kapitalom.

Izvoz u eku je prole godine, kae Vesovi, i porastao uprkos pandemiji i dodao da Srbija vie izvozi u eku nego to uvozi.

Ono to Srbiju pre svega zanima, navodi on, jesu investicije i saradnja u visokim tehnologijama, tehnologijama koje su vezane za telekomunikacije i IT, ali i kreativne industrije.

Predsednik Privredne komore eke Vladimir Dlouhi istakao je da je dananji susret sa srpskom privredom prva poslovna misija koju je Privredna komora eke organizovala od poetka pandemije.

“I to neto govori”, ukazao je Dlouhi i dodao da se u Beogradu nalazi 20 veoma vanih ekih privrednika.

Istakao je da postoji konstantan rast u trgovinskoj razmeni izmeu dve zemlje i pohvalio Srbiju to je prole godine imala najmanji pad BDP-a u Evropi tokom pandemije.

Dlouhi je uveren da e se ekonomski odnosi razvijati izmeu dve zemlje u oblasti automobilske industrije, mainske industrije, IT, energetike…

Ukazao je i da je eka etvrta zemlja po ulaganjima u Srbiji.

Pohvalio je i to srpska vlada podrava strane investitore i to omoguava dobre uslove posovanja.

Generalni direktor “Srbija Kargo” Duan Garibovi kae da prisustvuje dananjem forumu u nameri da izvidi mogunosti za sradnju sa privrednicima iz eke

Istie da je “Srbija Kargo” elezniko preduzee za prevoz robe eleznicom i da ve sarauje sa Slovakom i ekom, kao i da rade prevoze prema Maarskoj, ekoj i Poljskoj.

“U proteklom periodu smo imali bilateralne razgovore sa ekim kompanijama i nadamo se da emo te razgovore obnoviti i danas i eventualno uspostaviti neke nove komunikacije”, rekao je Garibovi.

lan borda direktora „kode“ kae da je u Beogradu da ponudi mogunost za investiranje u javni gradski saobraaj i da e o tome razgovarati sa predstavnicima Grada Beograda.

Prema podacima Republikog zavoda za statistiku, 2020. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa ekom je iznosila 1,16 milijardi evra.

Ukupan izvoz u robi u eku prole godine iznosio je 635,2 miliona evra, a u istom periodu je uvezeno 526,5 miliona evra robe.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top