Ovde ste
Home > Zdravlje > Virusolog: Vakcinacija ometa mutiranje virusa, moramo da budemo brži

Virusolog: Vakcinacija ometa mutiranje virusa, moramo da budemo brži


Virusološkinja Medicinskog faulteta u Beogradu, Ana Banko, izjavila je danas da masovna vakcinacija ometa mutiranje koronavirusa i ne treba dopustiti da dugo cirkuliše među ljudima.


Izvor: Beta

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

“Mutacije su njegova prirodna pojava i ne mogu kažem da to ne može da ugrozi proces vakcinacije. U ovom trenutku ga ne ugrožava, ali što duže virus cirkuliše u globalnoj populaciji on ima previše domaćina i prilika da mutira”, rekla je Banko za Radio-Televiziju Srbije (RTS).

Ako se to desi, kao je rekla, može nastati “takozvani mutant virusa koji bi potencijalno mogao da bude otporan na vakcinu”.

“Dobro je što vakcine mogu da se adaptiraju, ali mi moramo da budemo svesni da brzina procesa vakcinacije mora da ide tokom koji će biti brži od virusa“, ponovila je Banko.

Na pitanje o mutacijama virusa, ona je rekla da je zasad u svetu pet varijanti koje se smatraju zabrinjavajućim: “britanska”, “južnoafrička”, “brazilska” i dve “američke”, odnosno “kalifornijske”.

Varijante virusa koje izazivaju zabrinutost su one koje se brže prenose, koje su potencijalno otporne na postojeća antitela, koje izazivaju težu kliničku sliku, a neke čak i ometaju dijagnostiku, objasnila je Banko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top