Ovde ste
Home > Vesti > Vlast na meti kritike: “Je li vas sram?”; svi pohrlili u Srbiju

Vlast na meti kritike: “Je li vas sram?”; svi pohrlili u Srbiju


Predsednik Vea ministara BiH Zoran Tegeltija suoio se u utorak s otrim kritikama u parlamentu zbog katastrofalne epidemioloke situacije u BiH.


Izvor: index.hr

 EPA-EFE/FEHIM DEMIR

EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Osim toga, kritikovan je i zbog injenice da tamo jo nema potrebnih vakcina.

On je na sve to rekao kako ne snosi nikakvu odgovornost, prenosi Index.hr.

“Je li vas sramota to ste na elu Vea ministara koje je, zajedno s ostalim odgovornima, nateralo ljude da voze hiljadu kilometara da bi poveali ansu za ivot blinjih vakciniui se u komiluku umesto da to pravo imaju u svojoj zemlji?”, pitao je Tegeltiju na sednici Poslanikog doma parlamenta BiH poslanik Saa Magazinovi (SDP BiH).

Za vikend na hiljade dravljana BiH odjurilo je u Srbiju zbog vakcinacije

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Prolog vikenda na hiljade dravljana BiH pojurilo je u Srbiju kako bi se tamo vakcinisali protiv koronavirusa.

Na to su se odluili kada je postalo jasno da nema nikakvih naznaka kada bi u BiH moglo poeti masovnija imunizacija, jer nabavka vakcina posredstvom mehanizma Kovaks kasni, a vlasti ne uspevaju da uspostave kontakt s proizvoaima kako bi taj problem reili.

BiH je do sada dobila tek neto manje od 50.000 doza vakcina Astrazeneke i Fajzera, dok je Republika Srpska za sebe nabavila dodatnih 40.000 doza sputnjika V.

Meutim, sve je to malo u odnosu na stvarne potrebe, prenosi Index.hr.

Tegeltija je na poslanike kritike odgovorio kako je on uinio sve to je bila njegova zakonska obaveza, a krivicu za sve je prebacio na farmaceutske firme koje nisu potovale utvrene rokove isporuke.

“to se tie mene i odgovornosti koja se pokuava pripisati meni i mojoj stranki, to ne stoji”, kazao je Tegeltija, koji je lan Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na ijem je elu Milorad Dodik.

Isticane injenice da su samo u protekla 24 sata u BiH umrle 92 zaraene osobe, a dan ranije 93, Tegeltija nije komentarisao.

I entitetski ministar zdravlja na meti kritika

I entitetski ministar zdravlja Vekoslav Mandi (HDZ BiH) naiao je na kritike i ogorene komentare na odvojenoj sednici Poslanikog doma parlamenta Federacije BiH.

Poslanici su ga prozvali zbog injenice da se tokom godinu dana trajanja epidemije retko pojavljivao ne nudei nikakva reenja, ali je zato meu prvima primio vakcinu koju je BiH donirao predsednik Srbije Aleksandar Vui.

Mandi je odgovorio da se primajui tu vakcinu “nije oseao lagodno” ali je, slino Tegeltiji, odbacio linu odgovornost za sadanje stanje u BiH pa tako i za nedostatak vakcina. Istakao je kako je problem u dobavljaima, a neki od njih uopte ne ele da razgovaraju sa Federacijom BiH.

“Nama je firma Fajzer jasno rekla da eli da razgovara samo s dravom”, kazao je Mandi aludirajui na injenicu da je pitanje zdravlja u BiH preputeno entitetima.

Za injenicu da je RS barem posegnula za ruskom vakcinom imao je komentar kako u tom entitetu imaju veleprometnika koji je za to bio registrovan pa im je bilo lake.

Poslanik Damir Mai (SDP BiH) prebacio mu je da je odgovoran pre svega zbog injenice da se BiH poslednja u Evropi ukljuila u dodatne pregovore o nabavci vakcina, a da se o tome, kao ni o ishodu tih razgovora, zapravo nita ne zna.

O svemu se, dodao je, saznaje preko portala, prenosi Index.hr.

Pratite nas na naoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i ukljuite se u nau Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top