Ovde ste
Home > Vesti > Bolsonaro ponovo podiže tenziju – B92

Bolsonaro ponovo podiže tenziju – B92


Komandanti sva tri vida brazilskih oružanih snaga zajednički su podneli ostavke, nakon što je predsednik Žair Bolsonaro zamenio ministra odbrane.


Izvor: Tanjug

 EPA/Joedson Alves

EPA/Joedson Alves

AP prenosi da su komandanti brazilske kopnene vojske, mornarice i ratnog vazduhoplovstva podneli ostavke bez zvaničnog obrazloženja, ali one dolaze u vreme kada se Bolsonaro suočava sa krizom svoje administracije, pa analitičari izražavaju bojazan da se predsednik zalaže za uspostavljanje veće kontrole nad vojskom.

“Od 1985. godine nismo imali tako jasnu intervenciju predsednika u pogledu oružanih snaga”, rekao je Karlos Melo, profesor političkih nauka na Univerzitetu Insper u Sao Paulu, navodi agencija.

Ostavke brazilskih vojnih zvaničnika usledile nakon što su se juče ujutro sastali sa novim ministrom odbrane, generalom Valterom Souzom Braga Netom, za koga se navodi da deli Bolsonarove stavovima o oružanim snagama.

Penzionisani vojni general koji je u vezi sa trojicom zapovednika, kao i sa novim ministrom, rekao je agenciji da su komandanti zbog sramnih okolnosti u koje su dovedeni podneli ostavke, a svoju izjavu je dao samo pod uslovom da mu se ne navodi ime zbog straha od odmazde.

Predsednik Brazila je pre dva dana izvršio rekonstrukciju vlade nakon ostavki ministara spoljnih poslova Ernesta Arauha i odbrane Fernanda Azeveda de Silve, koji je u ostavci naglasio da je oružane snage sačuvao kao državnu instituciju koja je iznad političkih podela u zemlji.

AP prenosi da je Bolsonarova popularnost značajno opala zbog njegovog odgovora na pandemuju Kovid-19, a analitičari ocenjuju da se očekuje se da će na predsedničkim izborima 2022. imati jakog konkurenta, bivšeg brazilskog predsednika Luisa Injasia Lula da Silvu, i da zbog toga pokušava da obezbedi podršku od oružanih snaga.

Penzionisani general Karlos Alberto Santos Kruz, koji je ranije vršio dužnost Bolsonarovog vladinog sekretara, deli ovu zabrinutost izjavom na tviteru da oružana sila neće ulaziti u avanturu i da vlada mora da pruži objašnjenja građanima za promene u Ministarstvu odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Source link

Aplikacija za prevoz Uber Srbija

Slični

Top